Deputatul Gheorghe Bogdan (PSD) se arată deranjat de faptul că Guvernul său nu condiţionează firmele micro, mici şi mijlocii să creeze X de noi locuri de muncă, pentru a putea accesa proiecte europene. Este vorba despre condiţiile din Ghidul solicitantului pentru POR Axa 2, prioritatea 2.2, unde Bogdan ar vrea să fie punctată crearea de noi locuri de muncă. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, este responsabil pentru acest program.
„Am primit numeroase sesizări din partea micilor întreprinzători bihoreni prin care mi-au fost aduse la cunoștință o serie de inadvertențe față de obiectivele generale ale Programului Operațional Regional 2014-2020 și aceste grile de evaluare. (…) Această Grilă nu sprijină în mod real societățile pentru a se dezvolta din punct de vedere economic și a crea locuri de muncă, obiective urmărite în acordarea ajutorului de stat, inclusiv în regulamentele europene”, crede deputatul Bogdan, într-o interpelare adresată ministrei PSD, Shhaideh.
„În conformitate cu Regulamentul UE 1.303/2013, din resursele globale alocate 96,33% vor fi dirijate spre obiectivul privind creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Sunt absolut necesare și esențiale revizuirea urgentă a grilei și punctarea adecvată a unui criteriu atât de important. În același context, devine normală impunerea ca indicator de realizare a proiectului – creșterea numărului de angajați”, i se cere ministrei Shhaideh, cu titlu imperativ, în demersul parlamentarului de Bihor.
Romactiv: o alarmă falsă
Contactat de redactorul JB&BIHON, directorul regional al firmei de consultanţă Romactiv Business Consulting SRL, Cristian Dehelean, susţine că, dimpotrivă, Ghidul solicitantului incriminat de către deputatul Bogdan este unul bun şi nu trebuie modificat! Dehelean precizează că în Ghid se punctează angajarea de persoane din categorii defavorizate. MDRAP nu a impus un număr minim de noi locuri de muncă pentru ca o firmă sau alta să primească finanţare.
Dehelean arată că legiuitorul nu a dorit să pună piedici firmelor în accesarea fondurilor, având în vedere tocmai criza tot mai mare a resursei umane ce se resimte în România, pe care tot mai mulţi români aleg s-o părăsească.
Criza se resimte tot mai accentuat şi în Bihor, un judeţ cu o rată scăzută a şomajului. „Circumscripţia pe care o reprezintă dl deputat Bogdan, adică judeţul Bihor, stă foarte bine la capitolul şomaj. În Bihor sunt locuri de muncă, în schimb nu sunt oameni care să le acopere. Sunt coduri CAEN cu valoare adăugată foarte mare, pentru care nu se găsesc oameni”, constată directorul uneia dintre cele mai mari firme de consultanţă pe fonduri europene din România. Prin urmare, Dehelean cataloghează demersul parlamentarului Bogdan ca „o alarmă falsă”.
„Legiuitorul nu a dorit să pună piedici firmelor ce vor să îşi dezvolte producţia şi serviciile”, concluzionează Dehelean, care nu crede că Ghidul publicat deja va mai fi schimbat, perioada de consultare publică încheindu-se deja. În plus, o asemenea măsură ar fi una dăunătoare firmelor româneşti IMM cu 3 până la 249 de angajaţi, e mesajul omului cu ani buni de experienţă în domeniu.
Orice extindere a activităţii aduce cu sine necesitatea unui personal uman suplimentar, pe care firma o acoperă, fără să aibă nevoie de impulsul Statului. Însă sunt job-uri pentru care se găsesc tot mai greu aplicanţi, automatizarea devenind o opţiune tot mai necesară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!