Florica Cherecheş scrie, practic, că nu ştie ce a votat, bazându-se exclusiv pe ceea ce i-a indicat liderul de grup al PNL! Deputaţii votaseră, marţi, proiectul de lege ce modifică Codul Penal, scoţându-i pe parlamentari şi pe Preşedintele României din categoria funcţionarilor publici şi făcându-i, astfel, imuni la consecinţele legii care îi privesc pe parlamentari.
Iată cum şi-a explicat votul Florica Cherecheş, pe Facebook:
„Dragii mei prieteni si sustinatori, ma simt nevoita sa va prezint o “premiera” in cariera mea politica. Este o trista premiera, avand in vedere faptul ca m-am numarat printre parlamentarii care au votat favorabil pentru modificarea acelui articol din codul penal.
Desi initial nu am vrut sa reactionez sau sa ma explic intr-un fel, am decis sa o fac pana la urma, prin aceasta scurta postare, care nu va fi urmata de altele pe acest subiect. In esenta, votul meu a fost consecinta acordarii increderii grupului politic din care fac parte, pe un subiect al carui raport de specialitate a fost publicat abia in seara acelei zile, la cateva ore dupa vot.
Pe de alta parte, niciun parlamentar nu are cum sa cunoasca fiecare domeniu si ca atare, e nevoie de incredere in liderul de grup, care la randul lui, se bazeaza pe specialistii din comisii.
Pentru mine, invatatura este (cat de trist suna!), ca sunt pe cont propriu si trebuie sa ma bazez doar pe mine si sa imi iau o masura dubla de precautie si responsabilitate.
Regret acest episod nefericit din activitatea mea si va multumesc pentru intelegere!
Cei care sunteti cu adevarat interesati de problema sau aveti sugestii, va rog sa ma contactati pe alta cale, nu pe Facebook”.
N-a votat, dar e de-acord!
Un alt deputat PNL, Ioan Cupşa, nu a votat nicicum modificările la Codul Penal, deşi a fost prezent în Parlament. Cupşa spune că, de fapt, scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici este normală, nescăpându-i însă, pe aceştia, de braţul lung al legii. Aceasta deoarece există Legea 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, care li se aplică şi parlamentarilor, arată Cupşa. Deputatul PNL de Oradea spune că nu a votat legea, nemulţumit fiind de procedura de lucru din Camera Deputaţilor, pe fugă.
Deşi este de acord cu scoaterea parlamentarilor din rândul funcţionarilor publici, deoarece sunt demnitari, senatorul PNL pentru Colegiul 2 Beiuş – Aleşd, Cristian Bodea, a criticat şi el, vineri, modul de lucru al colegilor deputaţi. „Ceea ce s-a întâmplat la Camera Deputaților este un dublu șmen, de care sunt vinovați Bogdan Ciucă și Valeriu Zgonea. Evenimentele se înscriu în stilul heirupist al domnului Zgonea. (…) Este clar că demnitarii trebuiau scoși de sub denumirea de funcționari publici. Nu funcționăm după aceleași legi, nu avem același statut, acea prevedere era doar o cârpeală făcută în grabă. Pur și simplu, suntem demnitari, nu funcționari. Din păcate, s-a umblat într-un mod suspect și la definiția conflictului de interese, unde chiar nu era necesar. Niște juriști cu viziune ar fi trebuit să abordeze altfel lucrurile, să nu prefere să cârpească cârpeala. Trebuia făcută rapid o Lege a demnitarului public, în același registru ca și cea a funcționarului public, cu drepturi, obligații și sancțiuni clare”, susţine senatorul Bodea. Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, respinsese modificările la Codul Penal, în octombrie 2012.
Cristian Bodea este ofuscat că preşedintele Băsescu i-a băgat pe senatori în aceeaşi troacă cu deputaţii, în acest caz: „Îi mai atrag atenția Președintelui României că domnul Zgonea, deşi are obiceiul să vorbească mai tare decât Crin Antonescu, nu reprezintă nici opinia, nici stilul de lucru al Senatului României. Și nici nu este șeful Parlamentului, deși e clar că încearcă să pozeze în asta. Ca urmare, aștept de la Președintele României să se comporte ca un bărbat de stat, rațional, nu ca o muierușcă isterică de la vreun show plângăcios. Măcar pentru asta, ar trebui să își ceară scuze senatorilor…”
Iată cum au votat deputaţii bihoreni la iniţiativa legislativă privind modificarea Codului Penal:
Drăghici Sonia-Maria PSD DA (în trecut, probleme cu ANI pentru conflict de interese, scăpată ulterior de Parchetul Curţii Supreme)
Bogdan Gheorghe-Dănuţ PSD DA
Bot Octavian PNL DA (deşi orădean, Bot a candidat într-un colegiu din Bucureşti)
Cherecheş Florica PNL DA
Costin Gheorghe PNL DA (trimis în judecată de DNA)
Cupşa Ioan PNL – (prezent în sală, dar nu a votat)
Laza-Matiuţa Liviu PDL NU
Merka Adrian-Miroslav Mino. DA (în conflict de interese, potrivit ANI)
Cseke Attila-Zoltán UDMR DA
Szabó Ödön UDMR DA
Citiți principiile noastre de moderare aici!