Deputatul liberal Ioan Cupşa a comentat, în conferinţă de presă, că „decizia Curţii Constituţionale din 18 iunie 2019 este surprinzătoare, merită a fi tratată cu multă atenţie în spaţiul public”. Asta ca urmare a unui comunicat emis public, în care se arăta că CCR consideră că trebuie modificată Constituţia pentru a se putea interzice amnistia şi graţierea în ceea ce priveşte faptele de corupţie.
Conform deputatului, judecătorii Curţii Constituţionale ar fi transmis că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru faptele de corupţie ar constitui discriminare şi încălcarea demnităţii omului.
„Discriminatorii faţă de ce?”, a chestionat Cupşa, argumentând că faptele de corupţie nu se referă la apartenenţa la vreun grup sau etnie. „În ce fel le-ar fi încălcată demnitatea? În ultimii 70 de ani în România corupţia a fost exceptată de la amnistie, de fiecare dată s-a încăcat demnitatea cuiva?”, a mai întrebat, el, retoric.
În opinia sa, CCR generează instabilitate şi lipsă de coerenţă şi se face vinovată de „interpretare partizană a unor texte normative”. Ca atare, Cupşa crede că e nevoie de reformarea CCR, în sensul depolitizării şi profesionalizării, inclusiv prin creşterea numărului de ani de vechime într-o anumită specializare, de la 18 la 21, pentru accesul în CCR.
Inconsecvenţă
Astfel, Cupşa anunţă că „chiar dacă vom încerca să traducem în fapt voinţa suverană a poporului care s-a exprimat în cadrul referendumului din 26 mai, acest lucru va fi imposibil pentru că aşa doresc cei 8 judecători ai CCR”.
El mai remarcă faptul că aceeaşi CCR valida, în 27 iunie, printr-o hotărâre, referendumul.
„CCR, când a zis că referendumul e valabil a spus doar că obiectul acestuia nu depăşeşte limitele revizuirii Constituţiei. Ce spune CCR în 18 iulie: în ceea ce priveşte interdicţia aministierii și graţierii, aceste prevederi sunt neconstituţionale. E teatrul absurdului sau nu, vom vedea”, e concluzia lui Cupşa.
Deputatul a mai punctat că hotărârea din 27 iunie, prin care se validase refrendumul, nu a fost publicată nici pe siteul CCR, nici nu a fost transmisă Camerei Deputaţilor şi nu a ajuns la niciun grup de lucru parlamentar și nici la cunoştinţa vreunui cetăţean interesat de referendum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!