Deja celebrul „dosar al retrocedărilor” a provocat cinci comunicate de presă emise de DNA pe 15, 16, 17, 22 şi 23 octombrie.
În acest dosar, procurorii DNA Braşov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru 90.000 de hectare de teren forestier (pădure).
Trei parlamentari
În cauză s-au început cercetările asupra deputaţilor Adam Ioan şi Viorel Hrebenciuc, a senatorului Ilie Sârbu, şi a directorului general al RNP Romsilva – Crăciunescu Adam. Ulterior s-au extins cercetările asupra fiului lui Viorel Hrebenciuc – Andrei Hrebenciuc (membru în consiliul de administraţie al SIF Moldova dar şi acţionar al off-shore-ului care urma să cumpere, la subpreţ, suprafeţele de pădure), Sturdza Paltin Gheorghe, Bengescu Dan Costin şi asupra avocaţilor Nicolae Mergeani şi Victor Prodan etc.
În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
„Pe 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea RNP Romsilva. Decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP Romsilva, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)”.
Potrivit DNA Braşov, imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan împreună cu alte persoane interesate şi cu inculpatul Hrebenciuc Viorel, ar fi constituit şi coordonat un grup, ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată.
Şi judecători în vizor
Procurorii DNA îi mai suspectează pe Adam Ioan şi Sturdza Paltin Gheorghe că le-ar fi solicitat judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Uţă Gabriel ca, printr-o analiză şi interpretare părtinitoare a probelor, să denatureze starea de fapt şi să pronunţe o hotărâre judecătorească (decizia nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna) în favoarea sa, în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, prejudiciind astfel Romsilva cu 303 milioane de euro (43.227 ha teren forestier).
În cauză, instanţa a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Andrei Hrebenciuc şi Sturdza Paltin Gheorghe.
În cazul deputaţilor Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a amânat luarea unei decizii privind propunerea DNA de încuviinţare a arestării preventive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!