Deputata Sonia Drăghici consideră că e nevoie ca dincolo de Parlamentul European şi de strategia naţională privind incluziunea socială a rromilor, „trebuie să ne implicăm mai mult cu toţii”. Doctoriţa Drăghici cere tuturor cetăţenilor să fie mai exigenţi cu rromii şi să nu încurajeze cerşetoria sau prostituţia.
„Nu trebuie să avem o toleranţă excesivă. Dimpotrivă, avem datoria de a-i încuraja spre activităţi lucrative”, a declarat Sonia Drăghici. Parlamentara a dat exemplul lui Gabor Rubert, un pastor penticostal de etnie rromă, fost pacient de-al său şi care şi-a schimbat viaţa acum şase ani, când a decis să devină pastor. „L-am încurajat să iasă din acel marasm al muncii la negru şi iată că am rămas prieteni. Acum se ocupă de comunitatea de rromi de pe Clujului şi îşi doreşte să construiască o şcoală pentru aceştia, lângă biserică”, a arătat ieri dr. Drăghici, adăugând că pastorul Gabor e acelaşi care a creştinat 21 de deţinuţi de etnie rromă din Penitenciarul Oradea.
Alt exemplu dat de Sonia Drăghici e cel al comunităţii rrome din Hajdúböszörmény (Ungaria). Întrebaţi de către edili ce vor să li se construiască, aceştia au răspuns: stadion. S-a ridicat stadionul, cu ajutorul ţiganilor, iar aceştia au ajuns acum să aibă grijă de el, a istorisit deputata Drăghici.
Nu crede în ONG-uri
Deputata PSD consideră că acest tip de activităţi, de ordin religios, educaţional şi cultural sunt cele mai bune metode pentru ajutorarea ţiganilor. „Aceste activităţi sunt poate mult mai bune decât banii aruncaţi pe fereastră prin ONG-uri care de multe ori folosesc banii în scop personal!”, a atras atenţia deputata Sonia Drăghici.
Întrebată de Jurnal bihorean dacă se referă la un anumit ONG, Drăghici a refuzat să dea nume, însă a extrapolat subiectul: „Din câte s-au vehiculat şi am auzit şi eu, s-au atras prin ONG-uri proiecte de milioane de euro, destinate rromilor. Nu ştiu dacă aceşti bani s-au folosit aşa cum trebuia. Părerea mea e că s-ar fi văzut mult mai mult. Dar iată că rromii din judeţul Bihor, cei din zona Tileagd-Vadu Crişului trăiesc tot aşa. Eu îi văd şi la spital: vin cu boli precum dizenteria, hepatita, boli diareice. De asemenea, vin cu cerşetoria prin Oradea, sunt la fel de mizerabili. La câţi bani se spune că s-au adus în ţară pentru a-i ajuta pe rromi, cred că s-a ales praful de ei. Sunt organe abilitate care pot să verifice ce s-a întâmplat cu banii”, ne-a spus Sonia Drăghici.
CĂLIN CORPAŞ
calin.corpas@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!