Primăriile și consiliile județene au, potrivit legii, în funcție de numărul de locuitori, un prag maxim în limita căruia pot face angajări de personal.
[eadvert]
Potrivit deputatului UDMR Szabó Ödön, acele primării sau consilii județene care finanțează instituțiile de cultură din bugetul local, aveau un „handicap”, deoarece în acest număr maxim de angajări care se puteau face în administrația locală intrau și angajații teatrelor și filarmonicilor.
Ca urmare, prin modificarea legislativă susținută și de parlamentarul bihorean, angajații instituțiilor de cultură, la fel ca cei din instituțiile de invățământ, nu mai intră în plafonul stabilit de lege, cu privire la numărul maxim de angajări. „Cea mai importantă consecință a acestei modificări legislative este aceea că, la nivelul unităților administrativ-teritoriale vor putea fi angajați mai mulți funcționari care să gestioneze mai bine proiectele de dezvoltare ale primăriilor sau consiliilor județene. Nu în ultimul rând, este eliminată astfel o inechitate apărută între instituțiile culturale din marile orașe și cele finanțate de primării sau consilii județene. În vreme ce primele sunt finanțate de la bugetul de stat, celelalte erau puse, prin lege, în situația de a-și restrânge drastic schema de personal”, a explicat parlamentarul UDMR, în cadrul unei conferințe de presă. „Cultura nu trebuie să fie pentru administrațiile locale o povară financiară sau administrativă. Doi ani la rând am reușit să preluăm povara financiară în proporție de 50%, fondurile putând merge spre dezvoltare”, a completat Szabó Ödön.
Bani din impozitul pe venitul global, la cultură
El se referă la faptul că, începând de anul trecut, a fost realizat un fond național pentru instituțiile de cultură, teatre și filarmonici, acest fond fiind alimentat cu 2% din impozitul pe venitul global. Banii merg spre administrațiile publice locale care finanțează instituțiile de cultură din bugetele proprii. „În Oradea, toate instituțiile de cultură sunt finanțate din bugetul județului. Dacă luăm pe global costurile cu instituțiile de cultură, atunci, în fiecare an, circa 25 de milioane de lei merg spre teatre și filarmonică, pe când în județul Cluj, unde instituțiile de cultură sunt în subordinea Ministerului Culturii, aceste sume sunt folosite pentru dezvoltare”, a precizat deputatul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!