În plus, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost obligat să-i elibereze reclamantului o nouă diplomă care să cuprindă rezultatul obținut înainte de contestație.
Sentința a fost dată de Curtea de Apel Oradea care a anulat o parte dintr-un ordin al Ministerului Educației privind desfășurarea sesiunii 2023 a examenului de Bacalaureat, referitoare la posibilitatea scăderii notei ca urmare a recorectării unei lucrări.
Pentru a obține această hotărâre, avocatul orădean Mirel Ovidiu Alexandru, cel care l-a reprezentat pe tânăr în instanță, a arătat, printre altele, că „posibilitatea ca nota finală să fie mai mică decât cea anterioară contestației încalcă un principiu fundamental al dreptului, acela al neagravării situației în propria cale de atac”.
La judecată după ce nota i-a fost scăzută la contestații
Tânărul a contestat rezultatul de la proba de matematică a examenului de Bacalaureat, unde obținuse peste 9. Însă în urma recorectării a aflat, cu surprindere, că nota i-a fost scăzută la 8,15.
Pentru că, potrivit reglementărilor în vigoare, nota după recorectare este definitivă, absolventul s-a adresat Curții de Apel Oradea, unde a chemat în judecată Ministerul Educației, Comisia Națională de Bacalaureat, Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. El a cerut acordarea notei obținute înaintea contestației sau reevaluarea lucrării de către un expert, conform baremului de evaluare și notare.
Reclamantul a arătat că, în opinia lui, lucrarea de la proba de matematică i-a fost evaluată greșit de către comisia județeana de contestații. Mai mult, a susținut că, după recorectare, nu a fost lăsat să vadă ce notă a primit.
„Astfel există suspiciuni rezonabile că nota finală acordată nu corespunde cu cea reală obținută, probabil dintr-o eroare de transcriere”, se arată în cererea de chemare în judecată.
Acceptarea riscului unei note mai mici – o obligație ilegală
Prin avocatul său, tânărul a contestat o parte din prevederile ordinului Ministerului Educației nr. 5242/2022, referitoare la obligația candidaților care cer reevaluarea lucrărilor să depună o declarație tipizată prin care iau la cunoștință că ar putea primi o notă mai mică sau mai mare.
Condiționarea formulării contestației de semnarea unei declarații-tip este impusă discreționar, consideră avocatul Mirel Alexandru. Acesta atrage atenția că asumarea de către candidați a riscului unei note mai mici este o obligație ilegală și încalcă principiul potrivit căruia apelantului nu i se poate crea o situație mai grea în propria cale de atac.
„Prin această contestație se manifestă nemulțumirea față de o măsură adoptată în contra sa (a candidatului – n.red.), scopul spre care tinde fiind (…) de obținere, în urma reevaluării lucrării, a unei note care să o depășească pe cea acordată inițial, în niciun caz notarea lucrării cu o notă mai mică”, a explicat avocatul în cererea adresată instanței.
Acesta a invocat contextul în care erorile produse la prima corectare sunt „extrem de numeroase” și a precizat că, dacă ar vrea să micșoreze notele, autoritatea publică ar putea depune propria contestație, nu să folosească în acest sens plângerea elevului.
O sentință ce poate deveni precedent
La sfârșitul lunii aprilie 2024, Curtea de Apel Oradea i-a dat dreptate tânărului și a dispus anularea în parte a ”dispozițiilor art.12 alin.1, 3 și 4 și ale art.13 din Ordinul nr.5242/31.08.2022 emis de Ministerul Educației, sub aspectul posibilității scăderii notei acordate inițial ca urmare a soluționării contestației”.
Instanța a obligat Comisia Națională de Bacalaureat și pe cea din Centrul Regional de Contestații Maramureș să-i acorde reclamantului nota obținută înaintea contestației, rezultat ce trebuie menționat în noua diplomă ce va fi eliberată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Hotărârea Curții de Apel Oradea nu a fost încă motivată, dar a fost deja atacată cu recurs de Ministerul Educației și de inspectoratele școlare din Bihor și Maramureș. Astfel, procesul se va muta la Înalta Curte de Casație, iar dacă sentința de la Oradea va rămâne definitivă, va putea fi invocată ca precdent și în alte cazuri de acest tip.
Trimite articolul
XO poveste ciudată: depui contestație pentru ca nu ești de acord cu nota obținută. Logica ministerului zice ca ai dreptate: noua nota nu este cea corecta, ci mai mica 🙂
De parca ar depune cineva contestație pentru a ca primit nota prea mare!
Probabil ca elevul era fiul vreunei judecatoare sau cunostinta cu parintii lui, astfel nu se justifica o asemenea sentinta, ce treaba are justitia sa stabileasca nota la bacalaureat , era normal sa-i scada nota daca nu a fost de nota primita initial, asta-i justitia din romania.
-
am patit si noi anul trecut cu greva . Nu suntem nici judecatori, nici altceva de acest gen. Pararea mea este ca unii profesori sunt niste neoameni frustrati si nu foarte inteligenti.
-
Iar odrasla ta e cea mai inteligenta si i se cuvin toate. Stim. Sa i se dea 10 direct si sa nu se mai prezinte la examen, ca oboseste saracu’.
-
Nimeni nu face contestație doar de dragul de a face, fără a fi bazar că merită un punctaj mai mare.Dar profesorii ,unii sunt de o ipocrizie crasă și acum cu tot anonimatul și cu toată tehnologia ,scanarea etc se trag și mai mult sforile.
-
-
-
Justiția nu a stabilit nota, ci a stabilit un principiu general: nu poți sa primești o nota mai mică în propria contestație.
Sa dea in judecata !
Sa verifice daca profesorii care au recorectat aveau dreptul sa fie corectori la BAC!!!
Sa nu se lasa impresionat de raspunsul Inspectoratului ca numele acestora este secret. Nu este!
https://www.youtube.com/watch?v=8TQbWjnDbPA
Copilule, foloseste util timpul care ti-a fost dat! Sia i rabdare, o sa se rezolve toate
Cine este avocatul copilului? Multumesc!