Consiliul Județean a aprobat marți cele două protocoale. Unul este menit să susțină dezideratul de județ curat, fără gunoaie mici și mari aruncate aiurea pe câmpuri și prin șanțuri. Celălalt este să rezolve în bună măsură problema maidanezilor din județ. Pentru ambele probleme, CJ a încheiat protocoale cu centrele zonale Beiuș, Aleșd, Marghita și Salonta.
[eadvert]
Inițiativele îi aparțin lui Ilie Bolojan, cel care în primul său mandat de primar în Oradea și-a făcut un țel din rezolvarea problemei câinilor fără stăpân de pe domeniul public. De asemenea, în Oradea au apărut două platforme de colectare selectivă a deșeurilor mari, realizate de RER Vest, în cadrul cărora sunt preluate aceste deșeuri de la populația din Oradea și împrejurimi, în mod gratuit. Prin protocoalele semnate cu primarii celor patru orașe din județ, Bolojan extinde modelul Oradea și la nivel județean.
600.000 pentru deșeurile mari
Cele patru platforme de colectare a deșeurilor din Marghita, Aleșd, Beiuș și Salonta vor fi realizate pe suprafețe de 3.000 de metri pătrați. Vor costa 600.000 de euro, investiție suportată de Consiliul Județean, iar administrarea acestora va cădea în sarcina primăriilor. “În vară ne propunem să le realizăm efectiv. Acum lucrăm la documentațiile tehnice pe locații. Apoi se vor adopta hotărâri de consilii locale pentru transferul acestor terenuri către Consiliul Județean, după care vom derula procedura de licitație, pentru realizarea efectivă a acestora. Primăriile vor prelua în administrare și vor trebui să suporte cheltuielile de funcționare și neutralizare a deșeurilor. Am convenit cu primăriile să existe trei ani de zile depozitare gratuită”, spune Bolojan. După acest termen, primăriile vor decide dacă vor taxa sau nu.
Asemenea platforme există deja la Sânmartin și Ștei, ele urmând să fie dotate. La Sânmartin, primarul Cristian Laza spune că investiția a fost realizată de Primărie printr-o înțelegere cu compania de telecomunicații Orange, care-și va monta o antenă lângă platformă, în contrapartidă. Asemenea platforme ar urma să fie realizate și la Valea lui Mihai, Săcueni, Tinca și în alte locații, într-o etapă viitoare. “Vrem ca în câțiva ani să avem sisteme de gestionare integrată a deșeurilor, astfel încât să avem un județ curat, iar infrastructura care se creează să stea la baza unor condiții decente pentru bihoreni”, afirmă Bolojan.
În cadrul ședinței de plen a CJ Bihor, liderul grupului UDMR, Borsi Lorand, l-a felicitat pe Bolojan pentru inițiativă și i-a propus înființarea unui al treilea astfel de deponeu, în Oradea, dedicat comunelor din Zona Metropolitană.
“Azi avem o problemă reală, deoarece nu avem un sistem operațional pentru deșeuri de mari dimensiuni și atunci oamenii recurg la diferite soluții la limita legii sau ilegale, de depozitare a acestora”, observă șeful CJ Bihor.
Rezolvă problema maidanezilor
Bolojan își propune și rezolvarea problemei câinilor fără stăpân la nivel județean, după modelul Oradea. Astfel, plenul CJ Bihor a aprobat marți și asocierea Consiliului cu orașele Marghita, Beiuș, Aleșd și Salonta, precum și cu Administrația Domeniului Public (ADP) Oradea, pentru înființarea unor adăposturi destinate câinilor, în aceste orașe. Dotate cu mașină specială, cu hingheri și cu dotările specifice
„În baza înțelegerilor cu DSVSA și cu ADP Oradea, am convenit să supunem aprobării acest protocol, pentru a avea o infrastructură care să acopere tot județul. Aceasta înseamnă că în fiecare centru zonal, pe baza unor amplasamente ce vor fi puse la dispoziție de primării, CJ Bihor va finanța construirea de patru adăposturi de câini fără stăpân și dotarea lor cu o autoutilitară pentru capturarea câinilor, cu toate dotările aferente”, spune Bolojan, precizând că aceste adăposturi sunt gândite pentru a găzdui maximum 30 de câini. Un asemenea adăpost, cu dotările aferente, ar urma să coste circa 50.000 de euro, spune Bolojan.
Adăposturile vor fi gestionate de serviciile de specialitate ale primăriilor și vor avea contracte cu toate primăriile din zonă, pentru ridicarea câinilor vagabonzi. În zona Oradea, se vor putea încheia contracte cu ADP Oradea. La ora actuală, au contracte cu ADP Oradea doar comunele ce au graniță comună cu municipiul Oradea.
„Dacă primăriile nu vor dori să sterilizeze și să cipeze în adăpost, pot încheia contracte cu ADP Oradea, care va prelua câinii și îi va transporta în Oradea. Din vară, în câteva luni vom fi un județ unde vom vedea tot mai puțini câini fără stăpân și tot mai multe campanii de adopție susținute de primării. Cu campanii de sterilizare și cipare în județ”, prefigurează șeful Consiliului Județean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!