În 93 de comune din judeţul Bihor s-a constata o depăşire a cotelor de nitrati din apa şi sol.
Dacă în anul 2005 în judeţ au fost stabilite patru teritorii administrative, vulnerabile la poluarea cu nitraţi din surse agricole, (Şoimi, Sălacea, Tinca şi Oradea), în urma efectuării unor studii ulterioare de analiză a apelor de suprafaţă şi subterane precum şi a unor probe de sol, în anul 2008 s-a stabilit că numărul acestor zone vulnerabile din judeţul nostru a crescut considerabil de mult, fiind astfel stabilit un numar de 93 de locaţii administrative.
„Situaţia este deosebit de alarmantă, efectul nociv asupra sănătăţii semenilor noştrii fiind unul deosebit de grav. Astfel că prin Decizia.nr.21130/2010, Comisia interministerială a aprobat un program de acţiune pentru aceste zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi din surse agricole”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
Depozitarea incorectă a gunoiului de grajd şi administrarea repetată a îngrăşămintelor de azot fără ca în prealabil să se cunoască concentaţia de azot conţinută de sol sunt câteva din cauzele acestei depăşiri a concentraţiilor de nitraţi.
Program
Atribuţiile pentru implementarea acestui program revin Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului (ICPA) Bucureşti, a Direcţiilor pentru Agricultură judetene şi Oficiilor de Studii Pedologice şi Agrochimice judeţene. Totodată, Ministerul Mediului şi Pădurilor prin Garda Naţională de Mediu şi Ministerul Administraţiei şi Internelor împreună cu Consiliile Judeţene şi Camerele Agricole au obligaţia să elaboreze un program comun de acţiune pentru informarea, instruirea şi consilierea agricultorilor, dar şi autorităţilor locale în scopul promovării şi punerii în aplicare a prevederilor Codului de bune practice agricole şi a Programului de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
„Scopul final al acţiunii este acela de reducere a aportului de nitraţi din surse agricole care o dată ajunşi în apele de suprafaţă şi cele subterane le contaminează, cauzând grave afecţiuni medicale”, a spus şeful Direcţiei Agricole.
Monitorizarea acestei acţiuni se va face în permanenţă până în anul 2012, urmând ca după acest termen ministerul de resort să facă o nouă evaluare la nivel naţional, urmărind reducerea sau apariţia de noi zone vulnerabile. „ Cu această ocazie ne dorim ca în Bihor numărul acestor zone să scadă considerabil”,a concluzionat Nicolae Hodişan.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!