„Ajungem la concluzia că o mână mică de oameni, ajung să zădărnicească întregul proces de colectare, tot efortul orașului și al operatorului”, consideră Adina Popa, adjuncta Direcției Tehnice din Primărie.
[eadvert]
Conducerea Direcției a ieșit în conferință de presă pe tema colectării defectuoase a deșeurilor menejare, cu o analiză a cauzelor și o seamă de propuneri.
Procente în scădere…
La începutul anului 2022, după primul trimestru, în Oradea gradul de selectare a deșeurilor era de 21,91%. Pe final de vară, la sfârșitul lui august, procentele au scăzut la 17,03%.
Cifra de la început de an, consideră edilii, vine ca un efect al faptului că de anul trecut și până-n vara aceasta, Poliția Locală, RER și EcoBihor au controlat pubelele orădenilor.
Campania de verificare a ajuns să acopere întregul oraș, atât în zona de case cât și la cele 690 de asociații de proprietari. Amenzile împărțite totalizează 120 mii lei.
„Care sunt motivele pentru acest procent redus de deșeuri selectate”, rămâne una dintre dilemele Direcției Tehnice.
Analiza pe fluxuri
O analiză pe fracții a deșeurilor a scos la iveală mai multe probleme. Sticla, în general, contaminează atât gunoiul biodegradabil, cât și pe cel reciclabil. La case, conform primelor instrucțiuni, sticla se punea în sacul galben. Ca urmare a insistențelor Eco Bihor, care au reclamat că cioburile sunt periculoase pentru cei care lucrează la banda de selectare, orădenii nu au mai pus sticla împreună cu reciclabilele. Drept urmare, sticla de la case nu se ridică.
Propunerile adjunctei: containere de colectare în anumite puncte dintre case, strict pentru sticlă, introducerea unei pubele noi, distribuirea de saci albaștri pentru acest deșeu sau organizarea periodică de campanii de ridicare a sticlelor din fața caselor.
La bloc, sticla se depune în pubelă separată.
E redus și dragul de colectare a hârtiei sau cartonului, din cauză că acest deșeu se contaminează cu conținutul recipienților de metal sau plastic, cu care se depune împreună.
„Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm acum e legată de fracția biodegradabilă”, insistă Adina Popa, această fracție ajunge la EcoBihor contaminată și cu alte deșeuri precum – haine, materiale de construcții, plăci de azbest, chimicale, etc. Acestea blochează fluxul tehnicologic, blocând separatorul deșeului de sacii de plastic în care se depune.
Propunerea de remediere: la asociații, această fracție contaminată să nu mai fie ridicată de mașinile RER ca fracție biodegradabilă.
La case, unde controlul este mai ușor de făcut, se va lăsa în fața porții și ridicat cu deșeurile inerte.
Personalul RER
Popa spune că în contaminarea deșeurilor un aport important are și personalul RER Vest. „S-a constatat, în urma discuțiilor, la recepția deșeurilor biodegradabile și reciclabile, în foarte multe cazuri, existența unor deșeuri voluminoase – materiale din construcții, saltele, piese de mobilier, care în mod evident nu încap în recipiente. La ridicare, e clar că aceste deșeuri au fost în afara recipienților. Asta crează probleme foarte mari, pentru că se blochează fluxul de la EcoBihor. Operatorul va trebui să își instruiască și să-și verifice angajații cu privire la tipurile de deșeuri acceptate în anumite fracții”, spune Popa.
O măsură suplimentară este că toate autogunoierele vor fi dotate cu camere de supraveghere video pentru a restrânge sau elimina total ridicarea deșeurilor de construcții sau de demolări de către RER de la cei care n-au constracte sau propun un ciubuc echipajelor de pe gunoiere, ca să scape de deșeuri mai ieftin.
Șeful Direcției Tehnice, Sebastian Marchiș, spune că, în urma unor controale, s-a constat că, într-adevăr, fracția biodegradabilă e foarte foarte contaminată cu materiale de construcții precum cărămidă, plăci de azbociment sau lemn. „Și RER a verificat șoferii și echipajele de pe autoutilitare, unii nu mai lucrează acolo. S-a constatat că la aceleași 10 mașini din vreo 36 de gunoiere, cu câte lucrează, au apărut mereu aceste probleme”, zice el.
Trimite articolul
XLa aceste probleme sa vina RER cu solutii, nu cu alte probleme. De asta sunt platiti, de asta au castigat acest contract, ca se presupune ca sunt capabili.
-
pe langa faptul ca in zonele limitrofe metropolitane NU ridica gunoaiele oamenilor plătitori de abonament mai si le arunca pubele pe jos
Aici e marea mită bravo gândire de tâmpiți
-
realizezi ca tot ciubucul ala prin care astia aduna “gunoiul altora” intra in buzunarul lor, profitul rer scade, implicit va creste tariful pe care il platim noi toti? dar deah tu esti batman si tu dai 10 lei igienistului sa iti arunce saleaua, apoi cand creste tariful cu 5-6 lei pe luna esti primul care behaie
Nu echipajul fura, sefii mari fac jocul la bani, asa la noi asa la fratii lor de la TM, AR, AB si Bucale : https://criticarad.ro/angajatii-retim-de-pe-6-vanatori-stiu-cum-sa-fure-pana-si-de-la-retim-manual-despre-cum-faci-2-400-de-lei-pe-zi-pe-persoana-fizica-fara-sa-se-prinda-sefu-de-la-timisoara/?amp=1
Soferii “profesionisti” de la rer (autoutilitare) conduc cu viteza necorespunzatoare pe anumite strazi inguste ori care presupune o viteza preventiva. Inacceptabil! Daca le atragi atentia… primesti semne/gesturi, sunete…foarte profesional draga RER
Problema este că și oameni lor contaminează gunoiul. Nu de puține ori m-am certat cu ei pentru că golesc containerul cu sticle în cel menajer pe motivul că le este lene să îl tragă până la mașină și că se găsesc
trebuie sa fii prost, ca privat, sa nu profiti de prostia crasa a municipalitatii, purtatatoare de vorbe a porcariei, adjuncta sefa in articol, ce treaba are cu serviciile unei firme private? sa baga in gunoi?, lucreaza in gunoi, este suficient…………………..