Curtea de Apel (CA) Oradea a admis, marţi, contestaţia înaintată de agentul principal Ionuţ Sala din cadrul Serviciului Rutier Bihor, faţă de mandatul de arestare preventivă emis săptămâna trecută de Tribunal pentru luare de mită.
În esenţă, judecătorii CA Oradea au decis ca cercetarea agentului rutier să continue cu acesta în arest la domiciliu pentru 30 de zile. La fel, CA Oradea a schimbat arestul preventiv cu arestul la domiciliu şi pentru Lucian Câmpean, cel acuzat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor că i-ar fi oferit carne de porc poliţistului pentru a evita un dosar penal.
Declaraţie retractată
Potrivit avocatului poliţistului, s-a ţinut cont că Lucian Câmpean a revenit asupra primei declaraţii, afirmând în faţa judecătorilor Curţii că a scris-o după cum i-au cerut un procuror şi un ofiţer judiciar.
„Soluţia era previzibilă la modul cum s-a întocmit acest dosar. S-a ajuns la ceea ce a susţinut clientul meu: nu s-a întâmplat nimic compromiţător.
Denunţătorul a recunoscut în faţa instanţei că i s-au făcut promisiuni de rezolvare a dosarelor pe care le are, de reducere a pedepselor precum şi faptul că nu o să fie arestat. În aceste condiţii a dat declaraţia pe care a susţinut-o iniţial în faţa magistraţilor”, spune avocatul Ioan Sava.
Potrivit acestuia, poliţistul nici nu avea pentru ce să îi deschidă dosar penal motociclistului.
„Nu există nicio dare şi nicio luare de mită. Clientul meu nu avea pentru ce să îi încheie dosar penal lui Câmpean, fiindcă nu săvârşise nicio faptă penală sau contravenţie. A fost oprit la control pentru a fi atenţionat că se expune circulând fără cască. Însă denunţătorul nu circula pe şosea ci pe acostament. Deci nu era obligat prin lege să aibă cască sau permis. Dând explicaţii pentru ce nu poartă cască, a spus şi că stă aproape, în Gepiu, şi, din vorbă în vorbă, poliţistul rutier a înţeles că e crescător de animale şi că vinde carne la un preţ acceptabil. Credeţi că agentul rutier se complica mergând prin Gepiu după carne de porc, în văzul lumii, dacă era ceva la mijloc? Şi când poliţiştii ştiu că sunt monitorizaţi de serviciile lor interne, iar telefoanele sunt ascultate? Se apucă să vorbească despre porc şi cum să-l ia? Poate că acum pare o decizie neinspirată dar n-a făcut nimic ilegal. Niciun om normal nu proceda cum a procedat el dacă era vorba de vreo şpagă. Efectiv nu avea ce să ascundă, oricare dintre noi am fi interesaţi să luăm o carne dintr-un animal crescut mai ecologic, într-o gospodărie, şi la un preţ convenabil. Dovada e că persoana în cauză a spus acum adevărul. Păcat că unii vor să facă un dosar de răsunet din nimic. Din păcate, acesta e sistemul”, mai pledează avocatul Sava.
În condiţiile în care apărătorul legal are acces la transcrierile interceptărilor telefonice, l-am mai întrebat pe avocat dacă există ceva dubios în ele.
„Dimpotrivă. Există o convorbire între Câmpean şi o cunoştiinţă a lui, când a fost oprit şi probabil nu ştia că nu a încălcat legea. Persoana respectivă i-a spus să nu insiste căci cu Sala nu se poate rezolva nimic. Eu spun că dacă tot a fost urmărit telefonul la Câmpean, trebuia ca anchetatorii să meargă până la capăt, ca să se edifice. Problema e că, astăzi, răul se poate face uşor în România. Întrebarea e cine-l repară…”, ne-a răspuns avocatul Sava, el însuşi contestatar al unui dosar penal pe care i l-a întocmit DNA Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!