Forarea puțului din strada Meiului, pe o parcelă de teren în spatele bisericii ortodoxe din Nufărul a ajuns în etapa finală. Constructorul a început demontarea sondei, pentru a fi transportată de pe amplasament.
„Adâncimea forajului e la 2873 m. După probele inițiale, temperatura apei la gura sondei este de 74 grade Celsius, cu un debit de 40 l/sec. Urmează să fie executat racordul electric și cabina sondei care va adăposti capul de exploatare al sondei și pompa de exploatare a apei geotermale.
[eadvert]
Pomparea efectivă spre Stația Termică Geotermală se va face după finalizarea celorlalte componente ale investiției, respectiv: rețeaua de apă geotermala, Stația Termică Geotermală, rețeaua de agent termic și mini punctele termice”, ne-a transmis Danieț Țigan, din cadrul Direcției Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională din Primărie, manager de proiect pentru Nufărul Geotermal.
Sonda este doar o parte din proiectul de reintroducere a încălzirii cu apă geotermală a perimetrului Nufărul I din Oradea. Proiectul Nufărul Geotermal mai conține Stația Termică Geotermală din vecinătatea cartierului Prima.
Unul dintre obiectivele proiectului este construirea unui sistem care conține echipamentele și componentele pentru funcționarea pe bază de apă geotermală în trei trepte, pe strada Depozitului lângă forajul 4797.
Instalația de producere agent termic cu trei trepte în serie are următoarea configurație: în treapta 1 e plasată bateria schimbătoare de căldură în plăci; energia geotermală care provine de la cele două foraje de producție de adâncime, forajul existent 4797 și respectiv forajul nou, transportată prin racorduri de aducțiune va asigura alimentarea consumatorilor cu energia termică în regim de bază.
În treapta 2 sunt pompele de căldură. Energia termică existentă în apa geotermală răcită în treapta 1 va fi folosită în continuare pentru obţinerea unui agent de încălzire complementar folosind pompe de căldură. În treapta 3, pentru regim de vară, de vârf şi pentru cazurile de forţă majoră se va prelua căldura necesară din reţeaua de transport a SACET, utilizând agent primar produs prin cogenerare de înaltă eficienţă în CET a orașului.
Pe lângă rețelele de transport – magistralele de termoficare, cea mai vizibilă parte a proiectului este montarea a 277 de mini puncte termice în tot atâtea scări de bloc, la consumatori, complet automatizate, pentru prepararea agentului de încălzire şi prepararea apei calde de consum alimentate cu agent termic din Stația Termică Geotermală.
Constructori sunt asocierea Elsaco Electronic SRL și Energomontaj SA, valoarea contractului e de 107.016.700 lei, partea nerambursabilă de fonduri europene e de 68.391.000 lei.
Trimite articolul
XPt. orădeni: apa termală s-o gătat demult!