Cunoscut telespectatorilor din telenovelele „Inimă de ţigan”, „Regina”, „Daria, iubirea mea” dar şi din filme precum „Păcală se intoarce”, actorul Denis Ştefan vine în weekend la Betfia, din dragoste de cai. Puţini ştiu că Denis este născut la Ploieşti, a urmat, la insistenţele familiei, Facultatea de Drept, Universitatea Româno-Americană, dar pentru a se putea întreţine şi a-şi achita studiile, s-a angajat în modelling. Dar la 21 de ani, se hotărăşte să se înscrie la Universitatea „Hyperion”, Facultatea de Teatru şi Film, Secţia Actorie, la clasa Eusebiu Ştefănescu – Rodica Mandache.
Pasiunea lui pentru cai e veche şi începe în urmă cu 16 ani, când a început să călărească împreună cu câțiva prieteni cascadori, pregătindu-se pentru diferite proiecte de film. După cinci ani, şi-a cumpărat primul cal – Ardo – și a început să studieze și în afară țării. A mers la Campionul Mondial de tir cu arcul călare, la maestrul Kassai Lajos, a cărui şcoală de tir călare se află în apropierea oraşului Kaposvár, din Ungaria. Timp de doi ani, a frecventat, o dată la câteva luni, acele cursuri, pentru antrenament şi pentru susţinerea diferitelor examene de şcoală.
Un mod de viaţă
În timp, pasiunea a devenit un mod de viaţă. Este dresor, cascador, practică tirul cu arcul călare şi arte marţiale ecvestre. Fiica sa călărește încă de la doi ani, iar soția lui participă la diferite evenimente ecvestre, alături de actor. În 2012, Denis Ştefan a lansat programul „Caii României”, dedocat iubitorilor de cai care doresc să dobândească mai multe cunoştinţe în ceea ce priveşte comunicarea cu caii.
În urma experienţei acumulate în toţi aceşti ani, Denis Ştefan a început să organizeze diferite workshop-uri şi demonstraţii ecvestre, în care acesta îşi împărtăşeşte opiniile şi metodele utilizate în dresura cailor, pentru ca fiecare participant să obţină informaţii concrete despre felul în care îşi poate educa propriul cal.
În acest weekend, actorul va fi prezent la Centrul „Caii din Vale”, din Betfia. Sâmbătă, 5 octombrie, începând cu ora 11:00, el va susţineu un workshop structurat în trei sesiuni a câte trei ore fiecare – două sâmbătă şi una duminică dimineaţa. Workshopul se va axa pe temele: psihologia calului şi abordare în lucru. Va avea loc un mic test pentru cursanţi şi înaintarea în studiul tehnicilor de jos şi călare, elemente de siguranţă în echitaţia de agrement. Persoanele interesate se pot înscrie, pentru 100 de lei de persoană, la cele trei sesiuni, telefonic, la nr. 0741-132107. Locurile sunt limitate.
Duminică, 6 octombrie, începând de la ora 15:00, actorul Denis Ştefan va fi autorul unei demonstraţii de abilităţi cu arcul, maceta şi lassoul. Demonstraţia se adresează publicului larg, iar accesul se va face în baza unei taxe de 15 lei, incluzând şi accesul la activităţile centrului de agrement.
Calul te schimbă
Tehnica dresajului natural, promovată de actor în cadrul Programului „Caii României”, are în vedere dezvoltarea unei metode ce pune accent pe dialogul dintre om şi cal, pe perfecţionarea modului de comunicare dintre oameni şi cai, utilizând limba inteligentelor animale şi aptitudinile lor native.
„Timpul trece foarte repede, atunci când intri în acest univers fascinant al calului. Au fost momente extraordinare de-a lungul anilor, momente de răscruce, când am văzut în cal o salvare de la plafonarea spirituală, de la rutina zilnică, un răspuns liniştitor la toate frământările cotidiene. Oricine a privit caii păscând în apropiere sau odihnindu-se în boxele lor a simţit un sentiment de linişte de neegalat. Doar somnul copiilor poate produce această stare în noi. Lucrul cu caii te face un om mai responsabil, te disciplinează, îţi clădeşte caracterul. Este singurul animal care are această proprietate miraculoasă de a te schimba profund, indiferent de vârsta pe care o ai atunci când se produce marea întâlnire”, spunea într-un interviu, pentru taifasuri.ro, actorul Denis Ştefan.
În urma acestor tehnici de dresaj natural se ajunge la un parteneriat frumos şi de lungă durată între om şi cal. E nevoie de a arăta cailor respectul cuvenit şi de a crea o legătură puternică, folosind psihologia acestora. Este o experienţă unică şi şansa de a afla informaţii despre sufletul şi modul de a gândi al calului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!