Încă de la ora 11:00, sute de orădeni, în special copii însoţiţi de părinți sau de dascăli s-au adunat să vadă armamentul și tehnica din dotarea Jandarmeriei Bihorene.
După ceremonia obişnuită, avansările în grad, discursurile de rigoare ale şefilor Jandarmeriei Bihor şi a prefectului Claudiu Pop, la Statuia Eroul Necunoscut din Parcul 1 Decembrie, o desfăşurare de forţe a avut loc, sub ochii celor mici.
În aplauzele orădenilor, mascații au suținut o demonstrație de luptă corp la corp și de spargere a țiglelor cu mâna. De asemenea, exercițiile de dresaj canin au fost deliciul publicului.
Au răsunat focuri de armă
Mascații, infractorii, focurile de armă și fumul dens au constituit de la primele ore ale dimineții un scenariu de film pentru orădeni. Aceștia au putut urmări acțiunea de care au parte jandarmii în cazul spargerii unei bănci, a răpirii unei persoane, dar și intervenția în cazul unui atac.
Familiarizarea cu privire la specificul instituției, cu materialele și tehnica folosită de jandarmi în executarea misiunilor i-a făcut pe spectatori să plece cu zâmbetul pe buze și cu certitudinea că siguranța lor este asigurată de profesioniști.
Jandarmeria Română a fost luat naștere pe 3 aprilie 1850, atunci Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de înființare: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, pe care l-a comunicat Divanului Obștesc și Sfatului Ocârmuitor.
Parada cu efectivele de jandarmi şi maşini din dotare a încheiat Ziua Jandarmeriei Române la Oradea, în aplauzele orădenilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!