„Este o greşeală să te opui democraţiei”. Declarația îi aparține lui Ioan Mang, președintele filialei PSD Bihor. Acesta înceară să explice cât de democratic a fost procesul de întocmire a listelor cu candidaţii PSD la alegerile parlamentare. Cum într-o primă fază, o comisie condusă de Emilian Pavel, cu criterii propuse de prof. Lia Pop a acordat note candidaţilor. Note care l-au plasat pe fostul subprefect Cristian Bitea pe primul loc la Camera Deputaţilor. Ulterior, Mang a supus votului Biroului permanent cei 13 doritori la Cameră şi şase doritori la Senat, după ce în prealabil fiecare dintre aceştia şi-au prezentat ideile în circa 5 minute alocate/candidat. Vot în urma căruia, potrivit lui Mang, Adelina Coste a fost prima în opţiunile pesediştilor bihoreni, urmată de deputatul Bogdan, Bitea, I.S. Roman, Bujor Chirilă, Gheorghe Ţară, George Fărăianu, Dumitru Gherman, Popa Alina, Octavian Caciora, Liviu Sabău Popa, Debelka Boglarka, Sigheti Cosmin. Însă, în urma discuţiilor purtate cu Ioan Mang, Bitea a trebuit să renunţe la dorinţa sa de a candida la alegerile parlamentare, trebuind să se mulţumească cu postura de vicepreşedinte al ANFP şi, cine ştie, cu un post mai înalt, după alegeri… Are relevanţă faptul că, în 2012, Bitea a sperat până în ultimul moment că va fi pus de PNL Bihor candidat la Senat, pentru ca în cele din urmă Cornel Popa să îl impună candidat pe şeful său de cabinet, Cristian Bodea – azi vicepreşedinte la ecologişti (PER), după ce a fost exclus din partid.
Votul şi femeia PSD
Surse din PSD Bihor spun, însă, că Bitea ar fi fost chiar primul şi la votul membrilor Biroului permanent, chiar dacă ulterior înaltul funcţionar public a trebuit să se retragă. În schimb, Adelina Coste a ajuns pe locul doi, după ce preşedintele Ioan Mang le-ar fi comuncat colegilor săi votanţi că un loc din primele trei revine femeilor social-democrate, concurenţa Adelinei fiind Debelka Boglarka, neagreată de organizaţia locală şi fosta karatistă Alina Popa, venită din partidul lui Dan Diaconescu. Mang afirmă că după votul din Biroul permanent, s-a consultat cu cei 29 de primari PSD din Bihor şi în urma consultării şi votului acestora a conturat lista cu Bodog pe loc eligibil la Senat, secontat de Felix Cozma – directorul demisionar de la AJPIS Bihor şi Dorel Dume – directorul Administraţiei Apelor Crişuri, iar la Camera Deputaţilor cu deputatul Ghe. Bogdan – cap de listă, Adelina Coste şi deputatul I.S. Roman – pe poziţii eligibile, iar Dumitru Gherman – pensionar, soldat disciplinat de partid, fost maistru la Sinteza şi venit în PSD pe filiera PSM ocupă locul 4 – poziţie socotită semi-eligibilă, în cazul în care PSD Bihor trece de 35%. „L-am rugat pe Bitea să rămână acolo, în Capitală, pentru că e nevoie de experienţa dumnealui acolo. Am discutat cu preşedintele Dragnea şi a fost de acord cu lista şi cu rămânerea lui Bitea să rămână la Bucureşti, unde efectiv sunt perspective bune, deoarece este foarte bine pregătit. Cu lista discutată cu dl Dragnea am revenit în Biroul permanent. Le-am explicat colegilor că dl Bitea nu poate să fie. S-a reanalizat lista şi am avut o întâlnire cu cei 29 de primari – motoarele activităţile electorale. Nu poţi să nu ţii cont de primari”.
Jos tânărul, sus pensionarul!
Deşi supărat că omul lui – şeful TSD Bihor Octavian Caciora, în vârstă de doar 25 de ani, angajat la Prefectură – nu a prins unul dintre cele patru locuri, eurodeputatul Emilian Pavel a revenit ieri la sentimente mai bune faţă de filială şi Mang. Preşedinte executiv al filialei, Pavel acceptă lista cu candidaţi, deşi nu o place, nedorind „să alimenteze” tensiunile din filială. Chiar dacă vineri Emilian Pavel îi trimisese lui Mang un SMS prin care îşi exprima nemulţumirea şi ameninţa cu demisia, ieri Pavel asigura că nu se pune problema să demisioneze sau să nu se implice în campania electorală. Iată poziţia lui Mang, care nu crede că vârsta trebuie să fie un criteriu în PSD Bihor: „Personal ţin foarte mult la Octavian Caciora. Unii au spus că este prea tânăr, că nu are încă nimic în spate. Sunt şase tineri pe listă, poate unii se gândesc la alţi tineri, dar nu toate judeţele au tineri pe loc fruntaş. Nu avem partide în interiorul partidului. Eu înţeleg supărarea dlui Pavel, că ar fi vrut să-şi propună un om acolo dar nu merg lucrurile aşa.Am discutat vineri în Comitetul Executiv dacă sunt de acord să-l punem pe Octavian Caciora pe locul 4. Dar colegii mi-au cerut să rămână lista aşa cum este, cu Dumitru Gherman pe patru. Şase din 12 candidaţi sunt sub 39 de ani, cinci sunt sub 35 de ani. Este lista pe care şi-o doresc majoritatea din PSD şi pe care o vor susţine. Am lista pe care şi-o doresc preşedinţii organizaţiilor locale PSD. Cu această listă vom obţine cel puţin un senator şi trei deputaţi şi vom merge înainte. Este rezultatul democraţiei dusă poate prea departe. Au fost unii dezavantajaţi la vot – Chirilă, Ţară – s-a spus că aceştia ar merita un loc în Parlament, dar sunt deja consilieri judeţeni şi exista pericolul blocării CJ Bihor în cazul plecării lor, deoarece PNL a ameninţat că nu vor mai valida pe nimeni în Consiliul Judeţean”.
Mang, Adelina şi demisia Liei
Ioan Mang afirmă că nu ştie nici de demisia Liei Pop din partid, chit că Lia Pop – fostul decan de la Ştiinţe Politice şi Jurnalism – a confirmat deja pentru redactorul JB&BIHON faptul că „îşi face bagajele” din PSD. Cu totul. Lia Pop afirmă că pleacă din PSD din mai multe motive, unul dintre acestea fiind faptul că nu a reuşit să-şi impună punctul de vedere asupra mai multor probleme importante din interiorul filialei. Plecarea Liei Pop are legătură şi cu ascensiunea fulminantă a Adelinei Coste în PSD, fostul subprefect PDL fiind virtual deputat PSD, la doar doi ani de la venirea în sânul filialei social-democrate. Aceasta după ce anterior Coste criticase acerb PSD. Nici Lia Pop nu a rămas neatinsă de criticile Adelinei Coste, pe când aceasta din urmă era militant PDL.
Citiți principiile noastre de moderare aici!