Coaliţia Rogerius a transmis joi un apel către preşedinţii filialelor judeţene ale partidelor politice. Plecând de la constatarea că „democraţia locală a intrat într-o fază de regres”, se face apel la o democraţie de tip participativ, în care consilierii locali şi judeţeni să-i ia în serios pe cei pe care-i reprezintă. Coaliţia este o grupare civică din care fac parte Asociaţia Pro Democraţia Oradea şi mai multe asociaţii de proprietari. Apelul e semnat de reprezentantul APD, Adrian Şimon şi de alţi şase preşedinţi de asociaţii.
Acuză vot subordonat
Redăm, parţial, apelul lansat de Coaliţia Rogerius: „(…) Democraţia locală funcţionează eficient dacă este una de tip participativ, în care, cetăţenii prin diferite forme organizate îşi manifestă valorile, interesele şi idealurile social-politice. Toate acestea au sau ar trebui să aibă la bază un dialog permanentizat în care cererile sunt preluate integral sau parţial de către aleşi, constituind fundamentul deciziei administrative sau politice. (…) Experienţa Coaliţiei Rogerius arată însă că, din păcate, între timp democraţia locală a intrat într-o fază de regres: actualii aleşi locali nu înţeleg sau nu vor să perceapă pozitiv acest tip de demers! Ori, şi mai grav este atunci când nici măcar democraţia reprezentativă nu mai funcţionează, în contextul de faţă însemnând că aleşii locali şi judeţeni, înaintea unei decizii nu iniţiază consultări cu cei în numele cărora se consideră ca fiindu-le reprezentanţi. Acest tip de hotărâri poate că sunt legale, dar nicidecum legitime! Votul este pur şi strict de factură subordonată, ierarhizată şi reprezentând interesele unui grup restrâns. (…)
Apel către liderii judeţeni: În majoritatea cazurilor, forul legislativ nu doar că nu are iniţiative, care transformate în hotărâri să fie executate în bunul sens al cuvântului de către primar/viceprimar sau preşedinte/vicepreşedinţi de consiliu judeţean, aceste foruri legislative au devenit o simplă anexă care nu îşi mai îndeplinesc nici măcar rolul de filtrare al ideilor, propunerilor sau strategiilor executivului (…)”.
Coaliţia le recomandă partidelor să nu-şi mai selecteze viitorii consilieri judeţeni şi locali în funcţie de vechimea în partid sau de „simpatiile de grupuri restrânse, ci să predomine responsabilitatea maximă faţă de cetăţean, (…) să aibă simţ civic şi să fie oricând un real partener de dialog cu diferitele grupuri ale societăţii“.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!