Descris de majoritatea spectatorilor ca un spectacol răvășitor care îți dă fiori pe șira spinării, Demnitate este un thriller incendiar despre prietenie, politică, loialitate și corupție.
Personajele principale sunt doi politicieni (Marius Manole si Șerban Pavlu), foarte buni prieteni încă din adolescență, care au pornit împreuna la drum, uniți de aceleași idealuri, într-un partid care promova schimbarea într-o societate din ce în ce mai dezamăgită de clasa politică. Însă pe parcurs, cei doi au ales căi diferite pentru a-și atinge obiectivele.
În Demnitate, Ignasi Vidal vorbește despre lupta pentru putere în cadrul partidelor, despre vocația și ambițiile liderilor lor și despre cât de ușor este ca funcționarii să fie manipulați și corupți atunci când nu se realizează totul cu o transparență absolută.
El ne arată diferența între ceea ce se vede la TV și în alte mijloace media și ceea ce se întâmplă, de fapt, în spatele ușilor închise de la birourile politicienilor.
DEMNITATE vorbește, bineînțeles, despre corupție – fără a sări însă la gâtul clasei politice: corupția este în condiția umană – dar, în același timp, vorbește despre idealuri, prietenie, angajamente, loialitate, ambiție, lăcomie, trădare; și, desigur, despre demnitate.
Avem senzația ca ne aflăm într-un ring în care unul dintre combatanți (care este, de asemenea, cel care deține frâiele) mânuiește subtil o spadă, iar celălalt un cuțit rudimentar.
Protagoniștii trebuie să decidă într-un moment critic în viața lor, ce este mai important pentru ei. Loialitatea față de prieten, sau demnitatea individuală? Ce sa trădeze – prietenul sau idealurile?
Treptat, atmosfera se încinge într-un crescendo din ce în ce mai amețitor, ies la iveală secrete bine păzite, cărțile încep să fie date pe față, măștile cad, și fiecare își delimitează din ce în ce mai clar poziția și își marchează intențiile până într-un punct în care, după câteva răsturnări de situație de-a dreptul imprevizibile și perturbatoare, situația devine explozivă și se îndreaptă spre un final feroce și neașteptat (sau nu?).
Atât criticii cât și spectatorii sunt fascinați de acest spectacol:
”[…] un duel spectaculos în care eschivele, asalturile, fentele și fandările te țin cu sufletul la gură” – Razvana Niță (Radio Romania Cultural)
”Marius Manole și Șerban Pavlu mânuiesc cu mult control ustensilele sensibile ale jocului pe două planuri.” – Alina Epîngeac (Yorick.ro)
„Tocmai am ieșit de la spectacol. Încă mai simt fiori pe șira spinării.” – Moise Guran (via Facebook)
”Nu e un spectacol pentru o seară, ci pentru o viață.” – Alice Năstase Buciuta (revista Tango)
“Un spectacol deosebit despre… noi. […] Emoție la superlativ.” – Ileana Lucaciu (Blog Spectactor)
Spectacolul a fost selectat până în prezent în 6 festivaluri naționale de teatru, inclusiv la Festivalul Național de Teatru FNT 2018.
Ignasi Vidal este unul dintre cei mai apreciați actori, regizori și dramaturgi spanioli din ultimii ani. Piesele sale au fost montate cu mare succes atât în Spania cât și în alte țări. Demnitate a avut parte de o primire elogioasa atât din partea criticii (fiind recomandată de ziare de renume precum El Pais sau El Mundo) cât și a spectatorilor în Spania, Argentina și în Ecuador.
Autorul menționează că este vorba despre o piesă care folosește politica drept context pentru dezvoltarea intrigii și specifică faptul că nu urmărește să promoveze sau să denigreze nicio ideologie. Nu este partidară niciunui partid politic sau ideologii politice.
Totuși, el admite că are o critică la adresa societății:
”Spectacolul vorbește, într-un anumit fel, de nemulțumirea cetățenilor față de politică și de modul în care noi, ca cetățeni, uităm de rolul nostru de apărători ai bunului mers al democrației, crezând că trebuie să lăsăm totul pe mâinile politicienilor, accentuează dramaturgul. Politicienii nu vin de pe Marte și pun stăpânire pe instituții; ei vin din interiorul societății, sunt oamenii care trec pe stradă pe lângă noi, colegii noștri de muncă, colegii noștri de la cursuri, de acolo vin. Tot ceea ce, ca societate, nu suntem dispuși să schimbăm, nu vor putea schimba nici politicienii; avem politicienii pe care îi merităm ca și societate.”
Costumele sunt asigurate de către apreciata stilista Adina Buzatu.
Spectacolul Demnitate este produs de Teatrul Avangardia, un teatru independent format dintr-un nucleu de profesioniști români împreuna cu regizorul spaniol Ricard Reguant (laureat Broadway World in 2015, unul dintre primii realizatori de emisiuni de divertisment si seriale TV din Spania, nominalizat la premiile Goya).
Spectacolul este prezentat la Oradea cu sprijinul partenerului local Elite Resort Hotel & SPA.
Biletele au fost puse in vânzare la casieria Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, la agențiile TUI Travel Republicii (Calea Republicii nr. 10) și Primăriei (str. Primăriei nr. 52), precum și online pe bilet.ro. Mai multe informații despre spectacol și bilete pot fi regăsite pe pagina de internet a Teatrului Avangardia, www.TeatrulAvangardia.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!