Foşti angajaţi ai Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Bihor au înaintat o petiţie conducerii PD-L Bihor, Prefecturii şi Ministerului de resort acuzând „managementul defectuos şi conducerea dictatorială” al Simonei Vesa, numită pe 16 decembrie ca director interimar.
Principala acuză concretă este concedierea, pe 22 decembrie, a „şase angajaţi ai instituţiei, pe motive fără legătură cu realitatea, în fapt fiind vorba despre o răzbunare personală”. Altfel spus, petiţionarii apreciază că motivul real este cei concediaţi nu au fost de acord cu numirea Simonei Vesa ca nou coordonator al AJPS. Mai mult, concedierea s-ar fi făcut „fără a ţine seama de niciun criteriu profesional” şi „pe motivul că pregătirea lor nu mai corespunde noii organigrame, fără însă a le prezenta angajaţilor documentul invocat”.
Conform deciziei din 22 decembrie, hotărârea de desfiinţare a posturilor celor 6 concediaţi are la bază Legea 329 din 2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuirii banilor publici.
Varianta Vesa
„Anonimele sunt nule din punct de vedere juridic. AJPS s-a unit recent cu fosta Direcţie de Muncă, iar Abilitarea serviciilor externe în securitatea de muncă şi Inspecţia socială au trecut la ITM. În noua formulă, a trebuit să reduc numărul de angajaţi de la 43 la 31, disponibilizând şase oameni de la AJPS şi cinci din fosta Direcţie de Muncă. Am respectat criteriile actului 329 privind reorganizarea instituţiilor, m-am consultat cu reprezentanţii salariaţilor şi am respectat procedurile. Practic, am făcut disponibilizări acolo unde se suprapuneau sarcini de servici. Nu am dat afară persoane care se apropie de pensie sau care, singure fiind, au în îngrijire copii. Am disponibilizat tineri care dacă sunt aşa competenţi cum se afirmă, îşi pot găsi uşor un nou servici. În plus, am discutat cu şeful Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale (ANPS), să vedem dacă pot fi direcţionaţi către alte posturi vacante ale AJPS sau către alte instituţii cu posturi vacante”.
În ce priveşte acuza că ar fi disponibilizat un lider de sindicat, în ciuda legii sindicatelor, Vesa precizează: „M-am consultat cu reprezentanţii salariaţilor, întrucât sindicatul cuprindea doar 12 angajaţi şi nu mi-a fost oferit un act clar din care să reiasă cine conduce sindicatul”.
Angajată dispărută
Reamintim că organigrama AJPS Bihor s-a redus în septembrie odată cu „dispariţia” fostei angajate Leonica Marcu, intrată în atenţia poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor.
Astfel, peste 133.000 de lei au dispărut, în primul semestru, din contul AJPS Bijor. Suspectă este Leonica Marcu care, ca gestionară a bazei de date a asistaţilor, a deturnat spre conturi personale sau ale rudelor, alocaţiile a 70 de copii, unii morţi, alţii trecuţi de majorat ori mutaţi în alte judeţe.
Tărăşenia a ieşit la iveală în iulie, când bazele de date teritoriale au fost înlocuite cu sistemul informatic naţional SAFIR, care identifică beneficiarii prin codul numeric personal şi, ca atare, împiedică situaţiile în care beneficiarii încasau ajutoare duble, în judeţe diferite. Corelând datele din teritoriu, ANPS a descoperit un copil care, în luna iunie, a beneficiat de plăţi şi în Bihor şi în Vâlcea. Ca atare, s-au transmis datele la Oradea, pentru recuperarea banilor. Verificând contul de virament, inspectorii AJPS Bihor au descoperit că nu era pe numele beneficiarului, ci pe cel al colegei Leonica Marcu. Aprofundând verificările, s-a constatat că nu era singurul caz de deturnare a alocaţiilor către conturile Leonicăi Marcu. Odată demarată ancheta, angajata suspectă a plecat în Spania, unde lucra concubinul ei. La scurt timp, conducerea AJPS a sesizat ofiţerii SIF iar în octombrie a desfăcut contractul de muncă al Leonicăi Marcu.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!