Cu riscul de a lăsa loc la speculaţii de genul celor că „ar fi părăsit corabia la ananghie”, prorectorul Sorin Şipoş şi-a anunţat vineri demisia din funcţia executivă în prefaţa conferinţei de presă susţinute de rectorul Constantin Bungău. Redăm, „scurta declaraţie”, prezentată de universitarul Sorin Şipoş:
„În urmă cu doi ani şi jumătate am fost de acord să fac parte din echipa care a câştigat alegerile pentru conducerea Universităţii. Am făcut eforturi pentru a dezvolta Universitatea. Am pornit de la premisa că onestitatea, profesionalismul şi generozitatea intelectuală ar trebui să ne caracterizeze. Ne-am bucurat de evaluări internaţionale şi de acordarea de către ARACIS a gradului de încredere ridicată, dar ne-am confruntat şi cu probleme. Cu toţii ne dorim ca Universitatea să funcţioneze în parametrii normali. Poate că diferenţe sunt în privinţa măsurilor care trebuie luate. După o analiză de un an, pe 10 octombrie, am înaintat un preaviz prin care am înştiinţat conducerea că doresc să renunţ la funcţia de prorector responsabil cu managementul cercetării şi relaţii internaţionale, din motive obiective şi subiective. Îi mulţumesc domnului rector pentru încrederea acordată şi voi fi alături de echipa actualului rector şi în continuare, în toate proiectele benefice. Sper ca în continuare să avem aceeaşi colaborare onestă şi eficientă”.
Obiectiv? Subfinanţarea…
Solicitat să expliciteze motivele, Sorin Şipoş a menţionat, la categoria „motive subiective”, faptul că doreşte să se concentreze pe activitatea didactică şi de cercetare iar la categoria „motive obiective” a menţionat doar subfinanţarea de către Minister a Universităţii. Astfel că, practic, Şipoş a retezat zvonurile că ar fi avut o viziune personală mai tranşantă privind restructurarea Universităţii decât colegii din conducere.
La rândul său, rectorul a declarat că regretă că nu l-a putut determina pe Şipoş să se răzgândească în perioada de preaviz. „E vorba de un coleg, de un prieten şi de unul din cei mai performanţi universitari ai noştri. Lucrurile pe care le-a făcut sunt foarte bune pentru Universitate”, a spus Bungău înainte de a strânge călduros mâna lui Şipoş. După ce fostul prorector a părăsit Sala de Consiliu, Bungău i-a asigurat pe ziarişti că încă nu s-a gândit la un succesor pentru că a sperat într-o răzgândire până în ultima clipă.
„Tot ce vă pot spune este că avem două variante: fie ne vom gândi la o nouă persoană, fie atribuţiile îi vor fi preluate de echipa managerială”, a precizat Bungău.
Buchet de problematici
Solicitat să comenteze demersul unuia din cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, Bungău a pus demisia şi pe seama „muncii de uzură şi acumulării de problematici generate de întârzierile finanţărilor ministeriale”.
Deşi a subliniat că Universitatea nu e în situaţia de a nu putea achita salariile, Bungău a recunoscut, în numele echipei manageriale, că „procurăm cu dificultate şi cu întârzieri banii pentru a acoperi costul serviciilor şi pentru a mulţumi colegii”.
„Probabil că dl Şipoş nu credea că va întâlni atâtea asperităţi sperând, pe de altă parte, într-o viteză mai mare de rezolvare a problemelor”, a mai apreciat Bungău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!