Asociația Casa Memorială Iuliu Maniu, împreună cu Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, fac demersuri pentru ca marele om politic să fie recunoscut ca „drept între popoare”.
[eadvert]
Episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, s-a aflat duminica trecută în mijlocul comunității din Șimleu Silvaniei și din Bădăcin. La Bădăcin, el a fost primit de localnici cu pâine și sare. Vizita sa în Sălaj a însemnat mult pentru comunitatea evreiască, dar și pentru Biserica Greco-Catolică. Episcopul a luat parte la evenimentele dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului. Totodată, el este martorul începutului unui demers de recunoaștere a marelui om politic și de stat Iuliu Maniu ca „Drept între Popoare’’.
„Drept între Popoare” este un titlu acordat în viață sau post mortem de către statul israelian, prin intermediul Institutului Yad Vashem, pe baza unei legi special a Knesset-ului (Parlamentul israelian), pentru martirii și eroii ne-evrei, care în vremea Holocaustului, în condiții vitrege, când purificarea etnică, jaful, crima și oportunismul deveniseră politică de stat, considerate naționalism și răsplătite cu medalii și onoruri, și-au riscat viața, familia și averea, pentru a-și păstra omenia și iubirea aproapelui, ajutându-i și salvându-i pe evreii prigoniți.
Intervenții pentru evrei
Preotul Cristian Borz, președintele Asociației Casa Memorială Iuliu Maniu, a argumentat în fața celor care au participat duminică la evenimentul de la Bădăcin că „Iuliu Maniu a fost omul politic care în vremuri tulburi, a dat dovadă de solidaritate umană, riscându-și libertatea și viața pentru a salva de la moarte semeni evrei”.
„Acordarea titlului de «Drept între popoare» de către comisia de la Yad Vashem depinde, în bună măsură, de existența și de perseverența martorilor supraviețuitori, dar adesea, cei salvați ori nu mai sunt astăzi în viață, ori nu au cunoscut cine a fost cel care a intervenit pe lângă autorități pentru salvarea lor. Mărturiile pertinente și directe pe care le-am prezentat ne arată că Iuliu Maniu a contribuit la salvarea vieților a mii de evrei prin memoriile depuse, întâlnirile și intevențiile avute cu autoritățile, inclusiv pe lângă mareșalul Ion Antonescu, dar și prin politica dusă de Partidul Național Țărănesc, partid pe care l-a condus. Consider că Iuliu Maniu se poate număra printre salvatorii români din timpul Holocaustului și merită să fie recunoscut oficial pentru actele lui curajoase, primind post-mortem din partea Statului Israel și a Institutului Yad Vashem Titlul și Medalia «Drept între popoare»”, a declarat preotul Cristian Borz.
Acesta a precizat că evenimentul de duminică, din Sălaj, este un prim pas. Urmează ca Asociația Casa Memorială Iuliu Maniu și Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord să trimită documentația la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și la Asociația Evreilor din România, dar și la Președinția României. De asemenea, documentele vor fi traduse în limba engleză și vor fi trimise și institutului din Israel.
„Președintele Iohannis, când a fost la Memorialul Holocaustului din Ierusalim, a spus că sunt puține persoane de origine română care au primit acest titlu, deși numărul celor care au contribuit la salvarea evreilor este mult mai mare. Ar fi o onoare pentru România ca un om politic ca Iuliu Maniu să primească acest titlu. Acest titlu i-a fost conferit Reginei Mame Elena, însă aceasta nu a făcut politică. Desigur, mai sunt și alții, dar de talia lui Iuliu Maniu ar fi singurul”, a mai precizat preotul Borz.
Personalități
La activitățile de duminică, 24 ianuarie 2021, au fost prezente mai multe personalități: Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Excelența sa fostul Ambasador al SUA în România – Adrian Zuckerman, Ambasadorul Belarusului în România – Andrei М. Grinkevich, Ministru consilier al Ambasada Rusiei – Igor Iniushkin, Gabriel Lavrincic – consul onorific al Federaţiei Ruse în România, Consulul Ungariei la Cluj-Napoca – Csige Sándor, Lucian Bode – ministrul de Interne, Virgil Țurcaș – prefectul județului Sălaj, Dinu Iancu Sălăjeanu – președintele Consiliului Județean Sălaj, Daniel Stejeran – directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu, Paul Gorgan – consilier al președintelui CJS, viceprimarul orașului Șimleu – Radu Lazăr, părintele Nicolae Bodea – protopop greco-catolic de Șimleu, părintele Cristian Borz – paroh greco-catolic de Bădăcin și alți invitați, prin aplicația online Zoom sau prin skype. Între cei ce au participat online la evenimente se numărăr: Herman Berkovits – medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, Elly Berkovits Gross – supraviețuitoare a Holocaustului, din New York, Alex Hecht – fondator al Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, Roberta Seret Bayer – reprezentant ONU la New York.
Cu pâine și sare
Înaintea manifestărilor avute la Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu, toți invitații s-au întâlnit în Dealul Țarinei lui Iuliu Maniu, unde părintele Cristian Borz, alături de localnicii Bădăcinului, au întâmpinat oaspeții în costume populare și cu tradiționala pâine cu sare.
Părintele Cristian Borz le-a prezentat oaspeților Casa Memorială Iuliu Maniu, precum și demersurile întreprinse pentru reabilitarea ei. Supriza a venit din partea corului din Bădăcin, care a intonat imnul marelui om de stat și fiu al Bisericii Greco-Catolice. PSS Bercea i-a invitat pe toți cei prezenți să rostească rugăciunea „Tatăl Nostru”.
Manifestările au continuat la Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei, unde fiecare dintre invitați a ținut câte un discurs. Preasfinția Sa Virgil Bercea a rostit Psalmul 136, afirmând că „suntem cu toți la această zi de comemorare, un râul al Babilonului” și că „avem responsabilitatea să nu uităm aceste evenimente”.
În final, a fost prezentat proiectul multicultural „Tineri ambasadori 2020-2022” și activitățile pe care le vor organiza cei din Șimleu Silvaniei cu cei din localitatea cu care sunt înfrățiți – Petach Tikva, din Israel.
Trimite articolul
XOare si descendentii si supravietuitorii crimelor odioase comise de catre “GARZILE lui MANIU”din toamna-iarna lui 1944 in Ardealul de Nord sunt asa de entuziasti la ceasta veste?Trebuie sa stie lumea ca trupele sovietice de ocupare ,tocmai din cauza acestor atrocitati iesite din comun, in fata carora au palit si tortionarii SS si ai gestapoului, au hotarat sa peria adminiistrarea acestei zone de la romani pana la lamurirea situatiei granitelor de dupa razboi.De geaba a incercat Maniu sa se dezica de atrocitatile acestei grupari paramilitare ,instantele judecatoresti au stabilit ca el este “autorul moral” al acestora.