Între zidurile pe care înaintașii săi le asediau neobosit în urmă cu vreo 500 de ani în urmă, comunitatea turcă de azi – cea mai consistentă e în zona Dobrogei – a adus mirosuri și arome exotice, dansuri, muzică, podoabe și obiceiuri tradiționale.
Mai ales tarabele cu mâncare au fost bine primite de orădeni; în condițiile în care urbea de pe Criș e lipsită de abundența de localuri cu specific culinar etnic, orădenii au dat iama în bucatele turcilor cu avânt și interes. Accentul bucătarului și faptul că, pe alocuri, e evident că româna nu e limba sa maternă, e o garanție în plus că rețeta ar putea fi exotică.
Specific acestui festival e că majoritatea celor din spatele tarabelor sunt voluntari de la școlile private deschise de Fundația Lumina în toată țara. Mulți sunt profesori sau membri în conducerea acestor școli așa cum o bună poarte dintre tinerii care trebăluiesc la preparate sunt membri ai comunității turce din țară.
Organizatorii, Fundația Tuna, și profesorii voluntari apreciază ca reușită ediția orădeană, cea mai vestică dintre toate cele organizate în țară. Dacă pe durata zilei atmosfera e mai degrabă liniștită la cele aproximativ 20 de standuri, pe seară, când se răcorește, locul se umple de lume iar la tarabele cu bunătăți se face coadă.
Seară de seară, pe scena festivalului este program artistic, nelipsiți sunt spectaculoșii derviși rotitori.
Programul artistic din aceasta seara cuprinde reprezentatii turcesti, dar si ale artistilor locali.
Iata cum arata programul artistic:
17:00 – Deschidere program artistic
18:00 – Dansul Dervis Rotitori
18:10 – Recital Mihaela Simai
19:00 – Moment muzical oferit de prof. Mircescu
20:00 – Moment artistic oferit de balerinele „Anette Classic Dance Studio”
21:00 – Dansul Anatolian
21:15 – Dansul Dervis
21:30 – Muzică turcească – Recital Ismail Okan Gur
Festivalul a fost inaugurat vineri și continuă inclusiv duminică în Cetatea Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!