Pentru prinderea lor, poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, coordonaţi de procurorii D.I.I.C.O.T. (Serviciul Teritorial Oradea), au fost ajutaţi de colegii de la Direcţia Operaţiuni Speciale, Serviciul Român de Informaţii – Secţia Bihor, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi,
Capul reţelei, S.V. (32 ani), din Strehaia (jud. Mehedinţi), e bănuit că în anii 2010 – 2011, împreună cu alte 26 de persoane, ar fi iniţiat şi pus în funcţiune un circuit financiar şi comercial fictiv, ca să îşi însuşească în mod ilegal comisioane de 5 – 12% din sume de bani delapidate de administratorii unor societăţi comerciale din judeţele Bihor, Sălaj şi Timiş (denumite în continuare firme finanţatoare) şi a restituirii lor în numerar, fără documente justificative. Din comisioanele adunate, cei 27 îşi cumpărau bunuri mobile sau au creditat firmele controlate de ei. Ca să le reuşească operaţiunile ilicite, indivizii emiteau facturi fiscale fictive, fără nicio operaţiune reală, dar pe care le înregistrau în contabilitatea firmelor lor.
Astfel, societăţile comerciale finanţatoare şi-au majorat cheltuielile, implicit şi-au diminuat profitul, indivizii reuşind în acest mod să îşi reducă şi obligaţiile către bugetul consolidat al statului.
Poliţiştii spun că cei 27 au reuşit ca doar printr-o singură firmă bihoreană (administrată de orădeanul P.F.D., de 34 de ani) să facă transferuri bancare sau operaţiuni financiare în sumă totală de peste 2.886.424,38 lei de la 11 firme finanţatoare: 9 din Bihor, 1 din Sălaj şi 1 din Timiş, provocând prejudiciu statului român de peste 320.000 euro (impozitul pe profit şi T.V.A.).
Prin alte trei firme din Strehaia (jud. Mehedinţi), controlate tot de membrii acestui grup, au fost efectuate transferuri bancare de 7.306.900 lei, iar prin evaziune fiscală au creat un prejudiciu total de 7.060.576 lei (peste 1.500.000 euro).
Poliţiştii au trimis dosarul grupului instanţei de judecată, cei 27 riscând să stea nu doar după gratii o viaţă ci şi să îşi piardă averea, în vederea recuperării integrale a prejudiciului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!