Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, toți profesorii au obligația să completeze o declarație că nu fac meditații cu elevii de la clasă, potrivit unui ordin publicat, vineri, 19 ianuarie, în Monitorul Oficial. Ordinul nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024, publicat în Monitorul Oficial la 19 ianuarie, îi obligă pe toți cei 212.332 de profesori din sistemul de învățământ românesc să completeze o declarație de interese, prin care confirmă că nu oferă meditații plătite elevilor din propriile clase. Această măsură intră în vigoare începând cu 1 februarie 2024.
[eadvert]
În conformitate cu procedura stabilită, profesorii vor declara, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal, că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii lor. Modelul standard de declarație, publicat în Monitorul Oficial, solicită informații despre școlile și clasele unde predau, urmat de o semnătură de confirmare.
În modelul de declarație, publicat în Monitorul oficial, profesorii vor scrie care sunt școlile și clasele la care predau, după care semnează că nu fac „activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasele la care predau”.
Profesorii orădeni nu cred că se va rezolva mare lucru cu această declarație de interese.
„Nu cred că se rezolvă problema cu această declarație. Din punctul meu de vedere, măsura este mai mult un fel «hai să ne facem de lucru». Nu văd cum pot să controleze asta. Eu, personal, nu dau meditații la elevii de la clasă, dar sunt foarte curios ce vor rezolva cu asta. Discuții de acest fel au tot fost, cu mulți ani în urmă, dar nu printr-o declarație se rezolvă problemele. Sunt instituții care pot să verifice anumite lucruri. O vom completă (declarație – n.r.), dar nu-i văd rostul”, a declarat prof. Florin Nicoară.
Atribuții pentru directori
Responsabilii pentru declarațiile de interese și directorii școlilor au atribuții stricte, inclusiv verificarea informațiilor declarate și informarea profesorilor despre termenele și condițiile de completare a declarațiilor.
Directorul Liceului „Don Orione” din Oradea, Alexandru Stoica, spune că, la Liceul Don Orione, de ani de zile este interzis a se face pregătire cu proprii elevi.
„Nu mă aștept la mari schimbări. Încă din 2018 se discută despre acest lucru. Există și un cod de etică, care nu știu dacă s-a respectat. Se poate speria unul sau altul cu această declarație. Însă, directorul nu poate să intre în casă și să verifice. Cred că aceste măsuri ar trebui puse în contractul de muncă. Spune foarte clar un studiu, realizat recent, că 1 din 3 elevi face meditație cel puțin la o materie. Majoritatea fac meditații la matematică. Eu mă întreb: oare nu am dus la un nivel prea sus matematica, fără a avea practică.
Poate ar trebui să ne uităm la vecinii noștri din UE , de ce ei nu fac meditații pe bani? Nu sunt de acord cu meditațiile, mai ales la proprii elevi. Dar, mai sunt și profesori care fac meditații fără bani. Și pe aceștia trebuie scoși în evidență, nu doar pe cei care fac meditații cu bani”, a declarat prof. Alexandru Stoica.
„Eu cred că legea ar fi bună dacă s-ar respecta. Pe de altă parte, văd că este pentru oameni cinstiți această lege, ca de altfel aproape toate legile. Cred că profesorii vor face în continuare meditații pe bani cu elevii de la clasă, până vor fi reclamați. Din punctul meu de vedere, trebuie aplicată legea privind cercetarea disciplinară a persoanelor respective”, este de părere prof. Iulius Timar, directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu”.
Nedepunerea în termenele prevăzute sau nedeclararea meditațiilor constituie abatere disciplinară conform noii legi a Educației, care interzice explicit aceste practici.
Profesorii care predau la mai multe școli trebuie să completeze o singură declarație, dar să o depună la fiecare unitate de învățământ.
Cu intrarea în vigoare a acestor reguli, se așteaptă o mai mare transparență în relația dintre profesori și elevi. Ordinul și modelul de declarație sunt disponibile pentru consultație online.
Meditațiile contracost cu elevii de la clasă sunt încadrate ca abatere disciplinară și oricine poate sesiza un astfel de caz.
„Orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.
Trimite articolul
XUrmeaza declaratii ca nu am furat in timpul anului, ca nu am omorat pe nimeni, etc.
Bah ej nebun? – Adica este lege, dar trebuie sa declare fiecare ca asa face. Apoi si o declaratie ca n-ai mintit in declaratie.
Inca o prostie. Daca esti prost la mate, fara ore private n-o sa intelegi in viata asta.