Din cauza lipsei de investiții de capital și în modernizarea metodelor de exploatare, Mina Băiţa a devenit nerentabilă și a fost închisă în 2013. Rezultate spectaculoase pentru britanicii de la Vast Resources, care forează la mina din Băița Plai.
Într-un comunicat al companiei, aceştia anunţă că au descoperit cantități mai mari de metale decât estimaseră inițial. „Ultimele procese de forare de la iazurile minei din Băița Plai, realizate pe o suprafață de 630 m, au confirmat prezența unor cantități mai mari de cupru, zinc, plumb sau chiar argint decât cele estimate anterior”.
Comparativ cu ceea ce estimaseră britanicii iniţial, după lucrările de foraj au avut surpriza să descopere o creștere cu 12% a cantității de cupru/tonă de minereu procesat, de 14% a cantității de zinc, de 84% la plumb și de 24% la argint, în ultimul caz ajungându-se la o cantitate de 9,15 g/tonă de minereu procesat.
1.800.000 tone corp de minereu de aur-tungsten-molibden cupru-argint-zinc-plumb la 6% cupru echivalent – conform Sistemului de raportare Rezerve Ruseşti – s-ar găsi în interiorul zonei de licență minieră. La acestea se adaugă şi resurse nemăsurate, dar cu potenţial de exploatare. Pentru prima oară în ultimii 40 de ani, la iazurile de decantare ale minei din Băița Plai are loc şi o acţiune de ecologizare.
„Ecologizarea iazurilor de decantare din Fâneața este un proiect foarte important pentru noi, deoarece am găsit o modalitate potrivită prin care putem transforma procesul de protejare a mediului într-o activitate profitabilă. Până acum rezultatele sunt îmbucurătoare și vom continua să lucrăm la prospectarea zonei, pentru a ne asigura că studiul de fezabilitate planificat pentru partea a doua a anului va fi unul complet și corect”, a spus preşedintele Vast Resources, Andrew Prelea.
Activitatea de la iazurile de decantare din Fâneață se desfășoară în paralel cu procesul de redobândire a dreptului de începere a lucrărilor la mina din Băița Plai, dar și cu extinderea activității desfășurate în restul țării. La începutul anului, Vast Resources a obținut două noi licențe de prospectare în județul Bistrița-Năsăud, în zonele Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, situate în apropierea orașului Zagra. „Explorarea celor două zone are scopul de a analiza posibilitatea transformării acestor depozite în surse de minereu pentru un potențial complex metalurgic pe care compania își propune să îl construiască la Mănăila ori Cârlibaba”, se arată în comunicat.
Barajul de steril de la Fâneaţă este de 4,6 Mt şi este format din aproximativ 40 de ani din steril BPPM de grad înalt. Date istorice indică faptul că sterilul conține cantități rentabile de minerale, inclusiv aur, argint, cupru, plumb și zinc.
Vast Resources deține o participație de 80%, într-o licență de prospectare pentrul barajul de steril Fâneaţă, situat la 7 km de Băiţa Plai. Licența constituie un drept separat de exploatare la Băiţa Plai. Barajul de steril Fâneaţă are potențialul de a fi o operațiune minieră de sine stătătoare, atunci când tehnologiile de prelucrare îmbunătățite, care au capacitatea de a permite extragerea rentabilă a conținutului metalifer de sterile, sunt utilizate, anticipa conducerea companiei britanice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!