Decizia a fost luată, joi, de Tribunalul Bihor, care a respins plângerea formulată de fostul polițist împotriva ordonanței DNA Oradea din 10 decembrie prin care a fost dispusă prelungirea controlului judiciar pentru alte 60 de zile. Inițial, era stabilit ca magistratul să se pronunțe asupra plângerii pe 16 decembrie, dar cazul a fost amânat trei zile.
Este pentru a doua oară când instanța ia o astfel de decizie în cazul fostului șef al BCCO Oradea, după ce în octombrie Tribunalul îi respingea o primă contestație în acest sens.
În schimb, judecătorul de drepturi și libertăți dispunea atunci ca un alt ofițer, comisarul-șef Alin Tărău, fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea și până de curând la comanda Brigăzii de Operațiuni Speciale Oradea, să fie cercetat în libertate, după ce și el fusese pus de procurorii anticorupție, pe 14 octombrie, sub control judiciar. Ulterior, Tărău a cerut pensionarea.
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au relatat, cei doi ofițeri au fost inculpați într-un dosar de abuz în serviciu în formă continuată, uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției. Potrivit DNA, acuzațiile se referă la emiterea, pe 23 decembrie 2020, a unei adrese oficiale în favoarea lui Victor Micula, prin care s-ar fi confirmat că acesta a furnizat informații ce au dus la prinderea unor traficanți de droguri. În acest fel, Micula jr. ar fi putut beneficia de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-un dosar în care este judecat, alături de trei polițiști, pentru acces ilegal la un sistem informatic.
Însă, ulterior, s-ar fi constatat că datele comunicate de cei doi comisari-șefi au fost infirmate în totalitate de către DIICOT printr-o altă adresă emisă către Parchetul Bihor.
În plus, comisarul-șef (r) Mugurel Poinar a fost acuzat că, în calitatea sa de șef al BCCO Oradea, nu ar fi redirecționat cererile avocaților către DIICOT Oradea, „fiind încălcate astfel prevederile legale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!