Ora 12:00 ar fi trebuit sa puncteze lansarea valului de licori aurii spre populatia înfrigurata, dornica de fierbinteli bune de deversat pe gâtlej. Cu o lejeritate proverbial asociata cu ardelenii, la o ora dupa miezul zilei, producatorii de palinca îsi orneaza înca tarabele cu ierburi uscate si porumb, dupa modelul hambarelor din pozele cu tarani autentici.
„Este vreme. Oamenii îs înca la lucru. Dupa-masa si mâine si duminica or veni, de-a fi vreme buna. Nici nu au ajuns înca cu palincile din toate satele”, comenteaza unul dintre cei mai harnici, care si-a scos prima data marfa pe masa si apoi si-a lasat nevasta sa aranjeze stergurile si blidele. Mai mult, doar patru sortimente de palinca ajunsesera în Parcul Balcescu: de prune, de mere, de pere si de caise.
Hectolitri la 50 de grade
Ai Gulestilor, din Topa de Sus, sunt, ca-n toti anii, între primii palincari prezenti la târg. „Venim aici la târg de când s-a tinut prima data, acum cinci ani. Anul asta avem doua feluri de prune si un fel de pere. De pere nu este decât fo 30 de kile, ca am facut numa sa vedem cum trece. Or fost multi anul trecut care or cerut, si numai de aia am facut, ca altfel noi suntem specialisti în palinca de prune, de 50 de grade”, explica Ioan David, mai cunoscut în târg ca a lu Gulescu, din Topa de Sus.
„Palinca curata”, de mere si de prune, ofera si Sorban Levente, din Urvind. „Noi nu facem decât de asta. Avem livada de meri si de pruni, cazan autorizat, si ce vând garantez eu ca e suta la suta curata. Cine vinde palinca de fruncte, de astea, mai pretentioase, ca si ciresele si ca si caisele, la mai putin de 500.000 de lei kilul, as zice ca nu-i curata.
Anul asta nu prea s-au facut caisele, asa ca de unde sa fie destule de palinca?!”, sustine cel mai tânar dintre vânzatorii de palinca. Doua tarabe mai încolo, sotia lui Uri Zoltan, din Biharea, îl contrazice. „Am 20 de litri de palinca de caise, cu 300.000 de lei litrul. Sigur ca e curata”, spune, sigura pe ce vinde, femeia. „Avem cazan acasa si fierbem nu numai pentru noi, ci pentru tot satul, si din vecini. Nu am lipsit la nici unul din târgurile astea, ca este singura ocazie unde putem vinde palinca în cantitati mai mari”, comenteaza doamna Uri.
Trei zile, doua nopti
Târgul Palincarilor se anunta un eveniment cel putin zgomotos. Mostrele de decibeli spargând zumzetul monoton din Parcul Balcescu sunt, pentru vecini, vestitori ai unui sfârsit de saptamâna insomniac, conform cu modelul anilor trecuti. Concertele de manele si muzica populara oferite unui public turat de licori de 50 de grade nu s-au tinut, niciodata, în soapta.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!