A XXVI-a ediţie a Săptămânii Ştiinţifice s-a deschis marti, oficial, în Aula Magna a Universităţii din Oradea. Anvergura evenimentului a fost subliniată de prezenţa onorantă a academicianului Emil Burzo, preşedintele filialei Cluj Napoca a Academiei Române şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea. Pe lângă un expozeu exhaustiv pentru ştiinţă, cercetare şi filozofie, academicianul fizician Emil Burzo a mai prezentat un studiu documentat privind locul „în primul sfert din totalul universităţilor de stat din România”, ocupat de Universitatea din Oradea în funcţie de diverşi indici privind numărul articolelor ştiinţifice publicate. Academicianul clujean a mai punctat că, spre deosebire de Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj Napoca, unde apar articole ştiinţifice şi din afara mediului universitar de stat, la Oradea, Universitatea „duce greul” cu peste 80% din cercetările ştiinţifice publicate.
Mesaje de apreciere şi sprijin pentru Universitate au mai transmis, de la prezidiu, prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Bihor – Cornel Popa şi viceprimarul orădean Huszar Istvan.
A doua parte a manifestării a fost dedicată premierii onorifice a cinci universitari pentru „excelenţă în cercetare ştiinţifică în anul 2014” precum şi a 25 de studenţi.
A doua oară în „Nature”
Anunţarea noului premiu obţinut de fizicianul Moca Paşcu Cătălin pentru activitatea din anul trecut i-a prilejuit prorectorului Eugen Macocian (responsabil de managementul cercetării) un anunţ remarcabil. „Ţin să evidenţiez o nouă reuşită a colegului nostru, care a publicat în urmă cu o săptămână un articol în prestigioasa revistă «Nature». Revista «Nature» adună crema articolelor ştiinţifice din întreaga lume. E foarte greu să publici într-unul din fasciculele specializate ale trustului britanic, inclusiv în «Nature Physics». Însă să ajungi să publici în «Nature» e ceva extraordinar. În revista generalistică «Nature» se acceptă doar articole cu conţinut de noutate indiscutabilă, şi de relevanţă universală. De pildă, revista «Nature» a fost cea care a publicat harta genomului uman”, a explicat prorectorul Macocian. Potrivit acestuia, fizicianul Moca nu a putut fi ieri la premiere întrucât s-a deplasat la Budapesta pentru o întâlnire cu profesori colaboratori, inclusiv de la Universitatea Princeton.
Iată şi motivaţiile pentru cele cinci premii de excelenţă în cercetare ştiinţifică:
1. prof. Univ. dr. Vesselenyi Tiberiu (Facultatea IMT, Departamentul Mecatronică), pentru:
– Realizarea unui centru de cercetare pentru materiale SMART la scara nanometrică printr-un proiect HURO care a adus Universităţii din Oradea 646.000 de euro (din care 460.000 de euro în echipamente şi 120.000 de euro în amenajarea clădirii)
2. prof. univ. dr. Horga Ioan (Facultatea IRISPC, Departamentul Relaţii Internaţionale), pentru:
– cărţi şi capitole ştiinţifice publicate la edituri internaţionale (din cât. A1 pe domeniul Stiinţelor Sociale)
– coordonarea volumului: Teaching and Learning the European Union. Traditional and Innovative Metods (Ed. Springer, USA, 2014)
3. conf. univ. dr. Gavriş Georgeta (Facultatea de Ştiinţe, Departamentul Chimie), pentru 3 brevete de invenţie:
– „Metodă de determinare a acidului ascorbic din fructe”;
– „Metodă de determinare în timp real a vitezei reacţiei de hidroliză a amidonului cu amilaza”;
– „Metodă de tratare a plumbului din soluţii reziduale”;
4. prof. univ. dr. Moca Paşcu Cătălin (Facultatea de Ştiinţe, Departamentul Fizică), pentru şase articole ştiinţifice publicate în reviste ISI (zona roșie), mai exact în prestigioasele Nature Physics şi Physical Review B;
5. conf. univ. dr. Bălţătescu Sergiu (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul Sociologie şi asistenţă socială), pentru:
– un articol ştiinţific „The Effect of Critical Changes and Gender on Adolescents’ Subjective Well-Being: Comparisons Across 8 Countries, Child Indicators Research”, publicat în revista ISI – Springer
– patru cărţi sau capitole ştiinţifice publicate la edituri internaţionale (din cat. A1 pe domeniul Stiinţelor Sociale), mai exact sub editura Springer Netherlands.
Citiți principiile noastre de moderare aici!