Pe final de sezon estival 2022, amenajarea Dealul Ciuperca nu este încă finalizată. Grădina publică promisă orădenilor arată mai degrabă ca un maidan cu amenajări sumare, lipsite de eleganța promisă prin proiectele inițiale, și de o evidentă proastă calitate. Dalele aleilor se mișcă sub picioarele trecătorilor, e o chestiune de timp până se vor împrăștia.
[eadvert]
Geotextilul zdrențuit care îmbracă piatra din gabioane, lăsat la vedere, nu ajută în niciun fel la estetica amenajării, iar mățăraiele sistemului de irigații contribuie din plin la impresia de dezolare generală. Nici zidul de beton care taie dealul în două, componentă a sistemului de stabilizare a solului, nu prea cadrează cu scopul inițial propus la demararea proiectului de amenajare a locului – „dezvoltarea de habitate naturale de floră spontană şi specii de arbori protejaţi pe Dealul Ciuperca – Oradea”. În plus, rămâne un mister sensul „rosturilor de dilatare”/ umpluturilor din spumă poliuretanică, material nepotrivit pentru că nu rezistă sub acțiunea razelor UV. În plus, sunt recomandate, mai degrabă, materiale de etanșare care să fie și flexibile. În aceste locuri sensibile, e posibil ca apa pluviala să degradeze, în timp, betonul.
Utilajele stau parcate ordonat la baza dealului, semn că intervenția nu e gata. Totuși, pământul năpădit de buruieni, arată că a trecut ceva vreme de la ultimele intervenții. Din primăvară, când dealul s-a înroșit odată cu înflorirea spectaculoasă a macilor, locul n-a mai oferit surprize prea plăcute vizitatorilor.
Peste 2,8 milioane euro…
Dealul a ajuns la aspectul de azi după lucrări care totalizează peste 2,8 milioane euro. Edilii nu pot spune, în acest moment dacă vor mai urma amenajări peisagistice sau acesta e stadiul final. O decizie ar urma să vină după evaluarea stabilității dealului de către expertul geolog, ne-a transmis Marius Moș, șeful Direcției Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională din Primărie.
În prima etapă a proiectului de reamenajare a dealului, Primăria a cheltuit peste 1,6 milioane euro cu TVA inclus, bani proveniți în proporție de 45,93% de la FEDR și bugetul de stat respectiv 54,07% de la bugetul local.
După răsunătoarea prăbușire a lucrării – alunecarea de teren devastatoare s-a produs în prima iarnă de la inaugurare, Primăria a avut o tentativă de a recupera din bani de la constructori și proiectanți. „La data prezentă nu au fost recuperate sume, acestea se vor putea recupera la finalizarea definitive a procesului, în temeiul hotărârilor judecatorești definitive pronuntate de instanță; procesul se află în recurs la Curtea de Apel Oradea. În prezent judecata s-a suspendat până la identificarea și introducerea în proces și în cauză a moștenitorilor unuia dintre pârâții din dosar”, e răspunsul municipalității. Eșecul de până acum în a recupera banii pentru lucrările de proastă calitate se înscrie, de fapt, într-un mod de lucru al municipalității orădene, sunt de notorietate situații similare precum Pasajul Vulturul Negru sau, mai nou, Piața Unirii, a cărei degradare nu și-o asumă nimeni.
Primăria a scăpat de returnarea banilor europeni accesați pentru acest proiect după ce s-a angajat la refacerea amenajării. „Valoarea plătită de Primăria Oradea după alunecarea din 2016 și până în prezent, cu scopul repunerii dealului Ciuperca la parametrii initiali atinși prin proiectul HURO este de 1.152.668 Euro”, ne-a mai transmis Primăria. Expert SRL a prestat servicii de expertizare tehnică de peste 53 mii lei, Geosond SRL -studii de teren de peste 4000 lei, Geocompact Invest SRL- studii de teren de 13 mii lei, Planar Serv – servicii proiectare pentru consolidare și stabilizare teren – 155 mii lei, Gavella Com SA – executie lucrări de consolidare, rigidizare fundații și drenuri de adâncime în prima etapă – peste 182 mii lei. Dacia Faber SRL s-a ocupat de cea mai sensibilă parte – lucrările pentru refacerea versantului și realizarea ecranelor de piloți forati la cotele de adâncime de 167.5 m si 177,5 m – etapele 2 si 3 – peste 1,7 milioane lei.
Au mai încasat și General Standard Antreprenor General SRL 156 mii lei pentru dirigenția de șantier sau Universitatea 150 mii lei pentru monitorizarea construcției Caffe Ciuperca.
Asocierea formată din Gavella Com SA și Poliart SRL – firma care a proiectat și prima intervenție la deal, au încasat un contract de peste 3,5 milioane lei pentru „servicii de proiectare și execuție lucrări pentru Reamenajarea Grădinii Publice Dealul Ciuperca Oradea”.
În prezent, municipalitatea transmite că contractul de refacere e încă în derulare „și se va încheia la 30.09.2022. Recepția lucrărilor se va realiza după finalizarea completă a acestora și închiderea contractului menționat”.
„Garanția de bună execuție, conform contractului 447274 / 28.11.2019, este stabilită la 5 ani de la data semnării fără obiecțiuni a Procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor”, mai informează Primăria.
De altfel, la mijlocul verii, Primăria a încheiat un încă contract de verificare a stării dealului, cu firma unui expert geotehnician timișorean, pentru „servicii de expertizare a fenomenelor de instabilitate a terenului produse la Grădina Publică Dealul Ciuperca din Municipiul Oradea în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022, în perioada convenită și în condițiile asumate prin prezentul contract și prin caietul de sarcini nr. 225184 din 15.06.2022”.
Directorul DMPFI explică acest contract prin faptul că „în iarna anului 2021 au apărut o serie de tasări și alunecări locale de teren, fenomene favorizate și de precipitațiile abundente din această perioadă. Ca urmare, s-a impus realizarea unei expertize tehnice pentru zona afectată, zonă cuprinsă între zidul de sprijin fundat pe un rând de piloți și limita de nord-vest a amplasamentului, iar în acest context se va vizualiza întregul areal al investitiei pentru constatarea eventualelor pericole de alunecare sau de alta natură”.
Cum arată Dealul Ciuperca la o lună și jumătate înainte de termenul de finalizare a contractului de refacere
Trimite articolul
XO mare gafa pe langa cele anterioare: pasajul Vulturul Negru si Piata Unirii; felicitari Jurnal Bihorean pentru ca nu va ascundeti dupa degete cum fac alte publicatii cand vine vorba despre…realizarile primariei.
Bani aruncati in vant,pardon ,in buzunarele catorva edili !
-
Doar bani aruncati? Dar faptul ca locul e distrus pe veci? In doi trei ani nici nu va mai fi posibil accesul acolo. Totul s-a dus de rapa, doar ca un chelios atotstiutor din pixul eficientei si ieftinul a crezut ca poate face ceva nemaivazut cu bani de nimic.
Un esec total, pe bani foarte multi.
O lucrare marca Bolojan. Ieftin si prost. In 3 ani va fi complet in ruina locul. Deja e distrus inainte de finalizare. Bine ca sunt mai.ute ce aplsuda si voteaza pe acest sprncenat atotstiutor care uraste pe toata lumea.
-
Cred ca ai gresit, scump si prost.
Multă hoție. Dacă se băgau atâția bani era calitate.
Doar pe acte sunt justificați bani.
Restul la saltea .
Daca si acolo sau bagat atatia bani ca sa arate ca un maidan neintretinut, atunci rusine sa va fie, Primarie de doi lei.
O mizerie! Ciumperca a fost din start o afacere imobiliara acoperita cu lucrari aiuristice!
Dealul e devină. Cine p… măsii l-a pus s-o ia la vale?
Taxele le mărim, impozitele la fel.
Pana nu a venit Bolojan nici nu ati auzit de Ciuperca!
-
Mai bine raminea la coada vaci.
Ungurii, turcii, austriecii au purtat războaie (de) pe dealul ăsta, dar nici unii nu l-au distrus ca noii stăpâni…
-
Daca nu era Bolojan nici nu stiati ca exista Ciuperca. Tot taranoi ati fi ramas, el a scos orasul din noroi si l-a transformat in atractie pt turisti. Platiti taxe si gura, dezvoltarea trebuie sa continue. Mars in Teleorman daca nu va place. Bolojan a spus ca cei care nu se adapteaza vietii la oras sunt liberi sa plece. Asa ca valea
-
Da, mai inteligentule! Iar iti exhibi sovinismul cu comentarii idioate, de “mare” istoric? Ciuperca era citadela lu peste prajit, unde “s-au purtat razboaie”. La cat e de mare, nu-i de mirare ca a fost teatrul unor “razboaie” intergalactice. :)))) Ineptie mai mare de afirmatie mai rar vezi de la unul care se crede superior si detinator de adevar absolut cand vine vorba de istorie. Va mai alimenteaza Budapesta mult ideile astea de Ev mediu, primitivilor? Nu stiu cat ve-ti mai fi tolerati, dar deja este cam prea mult!
-
Esti cam prost de felul tau “oradean” , nici ironia nu o mai intelegi 🙂 si stai relaxat ca unul mai sovin ca tine nu exista pe bihon.
-
Debandada……
Bolojan spunea anul trecut ca Orsdea e unnoras de rangul 3 care a scazut mult. Deci pentru un oras de rang inferior e si prea mult cum arata Ciuperca. Asa ca fiti fericiti ca incercam sa ne dezvoltam
Adica marele maestru arhitect abonat la tata primariei, principalul vinovat in esecul dealului a mai fost platit o data, sa isi repare greseala?
Mai bine imi transmiteti sa nu mai scriu,sa postez pe subiectele ziarului Bihon. Nu stiu de ce nu-mi publicati postarile anterioare.
-
Pt ca mottoul bihon este “de Bolo ori de bine , ori nimic”
Mai bine puneau pe alei pietricele de cris, nu dale, erau mai chic, cine știe.