Dealul Ciuperca continuă să arate dezolant. Inaugurat în decembrie 2015, cu circa șase luni înaintea campaniei electorale, iată că, la doi ani și jumătate distanță, constatăm cum sunt șanse mari ca povestea să se repete. Cum? O reinaugurare pe noi metereze, ca urmare a dezastrului din noiembrie 2016.
Grădina publică Dealul Ciuperca nou reconfigurată a „dansat” pentru o primăvară și apoi o vară, devenind rapid o destinație favorită a orădenilor, dar și a turiștilor amatori de panorame și de licori sorbite la cocheta „Ciupercuță”, cu orașul pe fundal.
Apoi, a venit catastrofa. Rușinea. Într-o zi de noiembrie, Ciuperca cea nouă s-a dus la vale, apăsată fiind de primele zăpezi ale lui 2016. Semne că vor fi probleme majore au tot fost, dalele din trotuarele lungi și largi vădind încă de timpuriu probleme privind stabilitatea dealului. Însă au fost trecute la index, plecându-se de la premisa că „nu e dracu atât de negru”.
Anul trecut, în noiembrie, la un an distanță de la alunecarea de teren ce a distrus amenajarea forțată a dealului, viceprimarul Mircea Mălan promitea pentru cititorii JURNAL BIHOREAN & BIHON că dealul va fi refăcut în 2018. Iată că suntem aproape de jumătatea anului, iar termenele promise de Mălan sunt deja depășite.
Refacerea Ciupercii – sigur nu în acest an!
După colapsul din 2016, iată că trec ani la rând pentru ca dealul să fie refăcut, după ce s-au băgat acolo bani europeni și din bugetul local.
Șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), Marius Moș, nu este deloc sigur că Dealul Ciuperca va fi refăcut, în varianta sa nr. 3, până la finele acestui an. Moș este funcționar public la Primărie, fără implicare
politică. Aceasta spre deosebire de cele declarate în noiembrie 2017 de căte viceprimarul Mircea Mălan, liberal de frunte, fost candidat al PNL la șefia Consiliului Județean acum 2 ani, în 2016. Mai precis, cu jumătate de an înainte să se prăbușească Dealul Ciuperca, reconfigurat după poftele edililor și inaugurat în decembrie 2015.
În noiembrie anul trecut, Mălan declara pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON că până la finalul primăverii lui 2018 va fi finalizat studiul de fezabilitate și vor fi scoase la licitație proiectarea și execuția.
Lucruri „așa cum trebuie”
Suntem în iunie, iar termenele sunt deja depășite. „Se lucrează la finalizarea studiului de fezabilitate, după care urmează să se aprobe indicatorii tehnico-economici în Consiliul Local și apoi dăm drumul la licitație, pentru proiectare plus execuție”, ne declară directorul Moș. De unde apar aceste noi întârzieri? „Încercăm să facem lucrurile așa cum trebuie. La SF, lucrează o firmă de proiectare din Timișoara, dl. Bejenariu. Sunt cei care au făcut și partea de consolidare”, declară Marius Moș pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON.
Întrebat dacă sunt șanse ca lucrarea să fie finalizată în acest an, Moș a evitat un răspuns, evitând să se aventureze cu noi termene. „Achiziția va dura câteva luni. Apoi va trebui făcută și partea de proiect, înainte să se facă execuția”, declară, realist, Moș.
Atâta că între timp orădenii sunt văduviți de Dealul Ciuperca, închis circulației publice. În fapt, un șantier ce arată dezolant, murdar și insalubru, un loc parcă uitat de edili, făcându-i pe orădeni să regrete vechea amenajare de la Ciuperca, așa ponosită și zdrențuită cum era, moștenită din Epoca de Aur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!