Deși mișcarea este mai degrabă timidă pe amplasamentul Dealul Ciuperca, municipalitatea dă asigurări că refacerea grădinii publice va fi gata anul acesta.
Marius Moș, șeful Direcției Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei, spune că s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pe componenta de eliminare a apelor freatice și pluviale, îndepărtarea construcțiilor distruse, realizarea de drenuri, terasamente și umpluturi de pământ.
„Am fost în teren de mai multe ori, cu Inspecția în Construcții, cu constructorul și proiectantul și am constatat că pământul se îmbibă cu apă dacă plouă și trebuie rezolvată problema asta cu prioritate. Se fac lucrări în baza unei autorizații de construire referitoare la lucrările de urgență. Pământul, așa cum era depozitat acolo, în caz de ploi torențiale, poate să o ia din nou la vale. Se fac lucrări de compactare și distribuire pe curbe de nivel, astfel încât să se prevină situațiile de alunecare de teren. De vreme ce dealul se sistematizează în funcție de rândurile de piloți forați, și aceste lucrări fac parte din contractul de execuție semnat cu Gavella SRL”, declară viceprimarul Mircea Mălan.
De asemenea, proiectanții conduși de expertul timișorean Marin Marin, evaluează și situația lucărilor neafectate de alunecarea de teren. Acele zone ar urma să fie integrate în proiect pe măsură ce se va începe reconstrucția.
Din trei
Refacerea amenajării de pe Dealul Ciuperca a fost încredințată, anul trecut, către o asociere condusă de Gavella SRL, abia la a treia rundă de licitații. Lucrarea a fost adjudecată la peste 2,6 milioane de lei fără TVA.
Contractul prevede 8 luni de execuție, două pentru proiectare și șase pentru lucrările de construcție. Lucrările contractate se referă la structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.
Abed Nego SRL, constructorul care a făcut prima amenajare, cea care a luat-o la vale în 2016, nu a fost interesat să participe la refacere. Poliart SRL, firma de proiectare care a participat la proiectul eșuat, este și în asocierea care va presta refacerea.
În proces
Primăria a chemat în judecată firmele executante ale primei amenajări, cea care s-a distrus la scurt timp după inaugurare dar nu pentru întregul cost al intervenției la Dealul Ciuperca.
Procesul este oprit temporar din cauza măsurilor de limitare a răspândirii Covid 19.
Edilii au apreciat că nu firmele executante trebuie să suporte costul consolidării dealului cu piloți forați, ci orașul, prin bugetul local. Această lucrare de mare anvergură a fost prestată de firma clujeană Dacia Faber SRL, pentru 1,3 milioane de lei, fără TVA și s-a încheiat în 2017.
În aceeași primă etapă a lucrării s-au făcut și drenuri longitudinale și subzidiri de consolidare la punctul de alimentație publică de la mijlocul dealului.
VIDEO cu alunecările de teren din 2016
Trimite articolul
Xuaaau. ce descoperire ! dealul ciuperca aluneca, solul fiind argilos !! si v-au trebuit ani de zile, experti si o gramada de bani sa descoperiti asta ?
puteati intreba orice oradean de rand ! acest lucru era cunosc de majoritatea oradenilor !
bravo, mai marius mos!
-
Interesant ca o suta de ani sau mai mult dealul nu s-a miscat deloc, nu a fost alunecos, pana nu a fost refacuta Ciuperca de marele Betonator.
-
Nu s-a miscat ca nu au fost tampiti sa se atinga de ea ( puscaria ai manca).Toate lucrarile au fost facute tinand cont de acest lucru.Pana a venit un destept de la Birtin care a zis ca stie el mai bine.
-
iar noul proiectant, e tot acelasi, firma de casa a primariei
-
-
-
În castron au așezat bani. Foarte mulți bani.
Porcul.
Se zice că porcul nu zboară.
Ce prostie.
Cotletele sunt aripi. -
Bai george,aici tu expui lucruri neadevarate!adica “orice oradean de rand”adica la ce te referi cand spui”oradean de rand”?la indivizii(aka bolojan gavrila)pe care sistemul fascist criminal comunist i-a locat in orasul Oradea?sau tu te referi la oradenii de dinainte de pogronul comunist,dintre care face parte si familia mea?ca fapt concret,dealul ciuperca a fost intr-o forma neschimbata de asazise alunecari de teren de peste 60 de ani ,asta pana la momentul cand firme de casa ale ciumei galbene aka PNL au intervenit asupra lui in schimbul fondurilor europene
-
Si dupa comunisti.Tatal meu a prestat munca patriotica ca elev de liceu la amenajarea dealului de catre cumunisti prin cca 1960 ,amenajare ce a tinut pana s-au atins de ea performantii anticomunisti de pnl (se pare ca sunt mai varza decat comunistii)
-
articolul e confuz, cine a executat prima lucrare: Abed Nego sau Dacia Faber? Daca “Edilii au apreciat că nu firmele executante trebuie să suporte costul consolidării dealului cu piloți forați, ci orașul, prin bugetul local” atunci de ce “Primăria a chemat în judecată firmele executante ale primei amenajări” ???
De cand ma stiu pana sa pana astia “mana” pe acest deal sa sa-l faca …. praf, nu prea-mi aduc aminte s-o fi luat-o la vale.
Pe tot versanul dealului erau arbusti si vegetatie abundenta care “tinea” dealul si mai ales ploaia. Acum, de cand a fost “deranjat”” de baietii astia, sa-l faca gigea, au aparut probleme si “alunecarile” de bani publici. Cu certitudine exista solutii nu foarte scumpe, insa ele trebuie si pune in practica.
-
Sã excavãm fundaţii de blocuri, sã implantãm blocuri şi o telegondolã pe post de tramvai.
Plantați înapoi arborii și nu va mai aluneca dealul.
ați demolat capela din vârful dealului în ’55 ca să construiți un birt, uitând că „ăl de sus” nu bate cu bota…
-
Langa “birt” de fapt Ciuperca, intr-un loc mai retras si linistit se poate amplasa un loc de reculegere, de ce nu o capela (Kalvaria), ceva asemanator cu ce a fost, bineinteles daca spatiul permite. Intai sa se rezolve cu intarirea versantului.
nu trebuia sa fii mare expert ca sa-ti dai seama ca dupa defrisari dealul o sa o ia la vale !
-
Spune-i asta atotstiutorului Bolojan. El e expert in orice. Va rezolva problema cu mult beton.
Deci in mare , va fi betonat tot dealul, sa corespunda liniei marca Bolojan. O suta de ani dealul nu s-a miscat 1 cm pana nu si-o bagta Bolojan si marii lui experti in lucrari nasul.
Mi s-au parut pertinente si de bun simt toate observatiile celor care au postat.
In esenta dealul trebuia lasat in pace asa cum il stiu eu din copilarie, “de 100 de ani” eventual reparate scarile, plantati mai multi arbusti si totodata intretinuti, “toaletati”, puse banci ca tot omul sa-si traga sufletul in ascensiunea spre panorama Oradiei.
-
de acord cu ce afirmi, daca exista o toaletare a vegetatiei, mici lucrari de igienizare (tot a vegetatiei), intretinerea fostelor poteci si doar dotarea cu putin mobilier (banci) nu se intampla nimic, dar cand modifici echilibrul versantului cu noi trasee de alei, tobogane care taie panta incastrate in sol, plus restul inacarcaturi facuta fara noima asta este rezultatul
O alta panorama superba a orasului se poate admira si de pe dealul de vis a vis de gara nu stiu cum se cheama strada, de fapt e drumul care duce spre Paleu, iar de acolo cand atmosfera este curata se pot vedea avioanele care aterizeaza pe pista aeroportului si pe inserat se vad coloanele de masini care ies din oras.
-
De ce a trebuit sa divulgi locul, acum a vazut Bolojan postarea ta ,si de maine merge si taie tot acolo si asteapta sa o ia la vale, ca la Ciuperca, apoi il betoneaza si pe ala
-
Imi pare rau, nu asta a fost intentia, poate n-a vazut cine trebuia si va lasa dealul asa cum l-a facut Mama natura.
-
Baietii destepti au constatat ca pamantul se imbiba cu apa dupa ploaie !!!? Specialisti in toata regula ce mai ,,cum îi turcu ( sefu mare ) și pistolul !
Jos, parcãri de stupi! Pe deal, flori melifere! Plantaţie de salcâmi, repezi în jos şi în sus!
O cabinã transportatã pe cablu ajunge plimbãrii în sus şi în jos!
Instalaţia cabinei atracţie turisticã!
Poate pânã la AquaPark!
Ciumperca a fost din capul locului o afacere imobiliara cu pretenarii alesdani! Lucrarile s-au facut sa justifice afacerea imobiliara. Ceasca cu toate resursele lui nu a considerat posibil, economic, eficient, sigur sa se apuce sa faca ceva acolo. La cat o sa coste tapsanul verde putea mai ieftin sa-l faca in Sahara!
Ma, unde sunt postacii galbeni cu textul ca reface adeb blego pe banii sai?
intr-un final din Dealul Ciuperca se va alege un terasament de beton, nu mai au ce face cu ea, fara vegetatie o sa o ia la vale la fiecare precipitatie mai serioasa 🙁
Ce bine ca se face! Extaz in fata marilor realizari!
Ganditi-va ca se putea si mai rau! Dealul putea s-o ia si in sus!
La proiectantii de casa ai PMO, schimbi un minus din greseala la calcule si e posibil orice!
E interesant cat de mult interes a suscitat un simplu deal al Oradiei, ce-i drept un simbol pentru iubitorii acestui oras multisecular. Putem trage cu totii o concluzie cat se poate de simpla si de bun simt.
Daca dealul era lasat asa cum Mama natura l-a construit astazi, nu mai era atat de mare interesul in jurul acestuia.
Ce trebuie sa invete autoritatile, trebuie sa lase totul asa cum natura a zamislit-o, eventual mici “retusuri” in beneficiul acesteia si cel mai important in beneficiul cetateanului, spre bucuria si recreerea acestuia, nu eforturi financiare mari si fara rost.
Lucrarile la dealul Ciperca nu erau necesare, dar banii oradeanilor trebuiau sifonati spre firme de casa. Acum vin edilii si spun ca tot oradenii trebuie sa plateasca, de ce? Mai ales ca era nevoie eventual de niste lucrari minime de intretinere. Toaletat copaci, reparat aleeile de acces si cam atat.
Bolojane daca mai aluneca si de data asta, intru peste tine in birou si te sugrum