Pâlcul de arbori sequoia, cultura de viţă de vie şi amenajarea unei curgeri artificiale de apă au dispărut din planul de reamenajare a Dealului Ciuperca. Consilierii locali au de votat azi un proiect „cuminte”. Peisagiştii au reuşit să sară dintr-o extremă în alta. Iniţial propuneau plantarea unui pâlc de arbori sequoia, total nepotriviţi acolo, din cauza riscului de alunecare a terenului. Proiectul nou prevede doar vegetaţie joasă, multicoloră dar insuficient de bogată sau înaltă pentru a oferi umbră în verile sufocante specifice Oradiei.
Spaţiu extins
„Grădina publică se întinde pe 37.000 de mp. E o extindere importantă în condiţiile în care Ciuperca de azi are doar 1,5 hectare. Am ajuns la această suprafaţă prin achiziţia, în diferite forme, a terenului, şi printr-o înţelegere cu Episcopia Greco-Catolică”, spune viceprimarul Mircea Mălan.
Proiectul de amenajare prevede două accese spre spaţiul de recreere, de pe strada Graurilor şi de la baza dealului, peste calea ferată şi peste drumul expres, pe pasarela actuală respectiv pe o trecere de pietoni. Amenajarea taie din deal o bucată de 10 metri – şapte metri lărgimea carosabilului şi diferenţa necesară pentru trotuar. „Până la punctul de belvedere sunt create condiţii de acces şi pentru persoanele cu dizabilităţi”, spune Mălan. Restul amenajării şi accesul dinspre strada Olteniei, rămăn inabordabile pentru cei cu afecţiuni locomotorii.
Lucrarea presupune 3500 de mp de alei şi platforme, bănci de odihnă, un punct de belvedere, un restaurant şi un amfiteatru. „Proiectul e gândit ca o intervenţie cât mai puţin agresivă asupra spaţiului, are inclusiv o componentă de consolidare prin gabioane cu piatră naturală”, arată edilul.
„Amfiteatrul în aer liber oferă spaţiu unde oamenii se pot relaxa sau dezbate şi poate fi utilizat şi de elevi sau studenţi, pentru cursuri în aer liber. Întregul sistem are irigarea asigurată iar iluminatul ambiental va pune în valoare şi seara acest obiectiv”, spune Mălan.
Valoarea proiectului e de 1,4 milioane euro din care 735.000 fonduri nerambursabile atrase din linia de finanţare HU-RO.
Fără vii şi fără „râu”
„Fântânile arteziene şi-au cerut voie să dispară. În varianta iniţială, pe versant figura asemenea propunere. Datorită lucrărilor de consolidare necesare şi a problemelor de stabilitate a terenului, s-a renunţat la această idee”, spune vicele. Acesta mai arată că şi cultura de viţă de vie de 9.000 de mp promisă iniţial a ieşit din proiect. „Sunt prevăzuţi câţiva butuci de viţă de vie dar o plantaţie era dificil de gestionat. Noi, cei din Primărie, nu ne prea pricepem la viticultură”, declară edilul.
Despre localul care se va construi pe la mijlocul dealului, cu terasă acoperită de un tavan înierbat, Mălan spune că va fi construit în contul proiectului dar că Primăria nu s-a decis, încă, asupra formei de gestionare ulterioare. „Va fi o cafenea sau un bar. Fie vom da în administrare în întregime obiectivului Dealul Ciuperca, cu local cu tot, fie ne asumăm noi şi licităm întreţinerea spaţiului verde şi dăm spre administrare doar localul”, spune el.
Edilul a refuzat să ofere un orizont de timp în care orădenii vor putea vizita noua investiţie: „sperăm că în acest an să înceapă. Are o durată de execuţie de zece luni”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!