Ziua Oradiei va rămâne pentru familia Scorţe din Oradea întotdeauna ziua Patriciei.
E fetiţa care la finele lui mai 2010 a decedat după ce a gustat o linguriţă de cremeş. Şi micuţa şi-ar fi sărbătorit şi duminica, 12 octombrie, ziua de naştere la împlinirea vârstei de 10 ani dacă medicii de la infecţioase ar fi muncit să o salveze, cred părinţii ei cu tărie.
La mormântul Patriciei, familia a scris duminică mesaje de iubire pe şase lampioane, pentru că 6 ani ar fi împlinit în 2010 şi le-a lansat la cer, acolo unde micuţa a ajuns acum patru ani jumate. În loc de cadouri, familia i-a aprins lumânări lui Patri, i-au spus rugăciuni în loc de „La mulţi ani” şi în lumânările de pe tortul ei au suflat surioara şi fratele ei.
Din 2010, familia se luptă să facă dreptate şi cu toate piedicile de la institutele de medicină legală şi instanţe, cazul a ajuns la CEDO, în sensul că a fost acceptat, dar şi la CSM – sub formă de memoriu.
CEDO şi CSM
Greu de crezut şi totuşi, se pare că unele instituţii ale statului funcţionează ca la carte doar pentru unii, pentru oamenii de rând fiind doar piedici.
Este şi cazul Patriciei, despre care părinţii spun şi au acte şi martori conform cărora Patri ar mai fi trăit dacă medicii de la secţia de infecţioase ar fi tratat-o cum trebuie şi mai repede.
Grav este, spun părinţii, că nici măcar instituţiile de medicină legală nu prea doresc să se implice într-un astfel de caz extrem de delicat, când e vorba de stabilirea vinovăţiei unor medici pentru decesul Patriciei, o scumpete de fetiţă de 5 ani şi jumătate.
Despre Patricia, în cifre
Părinţii amintesc că în martie 2012 au depus actele pentru o a doua expertiză necesară în instanţă (de la o unitate medicală superioară celei de la Oradea, aşa cum o cere legislaţia în vigoare), la Institutul de Medicină Legală Timişoara, de care aparţine judeţul Bihor (conform Art.9 litera d din Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr.1/2000 privind organizarea activităţii şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală). Surpriză, însă! În octombrie 2012, Institutul de medicină legală Timişoara refuză efectuarea expertizei, părinţii fiind anunţaţi de refuz abia în 11 februarie 2013.
Drept urmare, familia îndoliată depune în 27 martie 2013 adresă pentru desemnarea unui alt centru din ţară care să facă expertiza – la Cluj şi dosarul e trimis acolo în 25 aprilie 2013, dar, din nou, surpriză! Părinţii sunt refuzaţi şi de Institutul de la Cluj pentru expertiză medico-legală.
La trei ani de la decesul Patriciei, adică în 25 mai 2013, părinţii trimit iar dosarul, de data aceasta la Institutul de Medicina Legală Mina Minovici, unde li s-a dat ca termen de finalizare a expertizei data de 3 august 2013.
În paralel, părinţii angajează încă un avocat, pe Răzvan Doseanu şi formulează plângere către CEDO, nemulţumiţi de tergiversarea cazului în instanţele româneşti.
Şi dacă nici până acum, după un an şi cinci luni nu au primit nici un rezultat la expertiza de la Mina Minovici (şi după aproape 4 ani şi jumătate de la pierderea fetiţei Patricia), familia transmite că tinde să creadă că este vorba despre „o tergiversare intenţionată, de rea credinţă sau nepăsare”.
Şi dacă în ţară nimeni nu pare interesat să rezolve „cazul Patriciei”, părinţii au primit luna trecută, în septembrie 2014, răspuns pozitiv de la CEDO. Dosarul lor a fost acceptat şi urmează a fi soluţionat.
Tot la începutul lunii trecute, în 9 septembrie a.c., din pricina tergiversării cazului, avocatul Doseanu a trimis în numele familiei şi un memoriu către CSM, prin care se solicită „să se întreprindă verificări cu privire la neefectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală şi tergiversarea soluţionării dosarului având în vedere că cercetările au demarat în mai 2010 şi nici după aproape patru ani şi jumătate nu s-au finalizat”.
Lampioane
La fel ca în fiecare an de când a părăsit această lume, Patricia e sărbătorită de familia ei, în ziua sa de naştere, care coincide cu ziua Oradiei: 12 octombrie.
Duminică, părinţii Patriciei, surioara şi frăţiorul ei şi alte rude au mers la mormântul Patriciei pentru a marca 10 ani pe care în această zi i-ar fi împlinit dacă doctorii de la infecţioase, spun părinţii, şi-ar fi făcut treaba mai repede şi profesionist.
La mormântul Patriciei, familia a scris mesaje de iubire pentru Patri pe şase lampioane, pentru că 6 ani ar fi împlinit în 2010 şi le-a lansat la cer, acolo unde micuţa a ajuns acum patru ani jumate. În loc de cadouri, familia i-a aprins lumânări lui Patri, i-au spus rugăciuni în loc de La mulţi ani şi în lumânările de pe tortul lui Patri au suflat surioara şi fratele ei.
Continuă
„.Am fost întrebată de ce am ales să îi serbăm ziua de naştere din moment ce ea nu mai este aici, cu noi. Răspunsul e pentru că în acest fel noi continuăm să o simţim lângă noi, chiar dacă fizic nu mai este, pentru că legătura emoţională nu s-a rupt odată cu plecarea ei, pentrz că adăugând în fiecare an încă un anişor vârstei ei, e ca şi cum ea ar continua să trăiască alături de noi şi nu în ultimul rând pentru că am făcut o promisiune atunci când a plecat, promisiune pe care o vom respecta”.
Părinţii transmit că vor respecta şi o altă promisiune: „nu vom renunţa şi nu vom obosi să luptăm pentru ca cei care se fac responsabili de plecarea ei prematură şi forţată din această lume (doi medici de la secţia de inefcţioase Oradea) să fie traşi la răspundere corespunzător consecinţelor pentru indiferenţa, nepăsarea şi chiar cruzimea cu care au înţeles să trateze un copilaş de cinci anişori pentru faptul că i-au refuzat fetiţei mele dreptul la viaţă”, ne-a spus mama veşnic îndoliată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!