Pe 19 aprilie 2022 s-au sărbătorit 103 ani de la eliberarea Beiuşului de către trupele Armatei Române. Evenimentul e marcat începând din 1995 când a fost data o hotărâre de consiliu local în acest scop. 200 de localnici și invitați au marcat eliberarea Beiușului în cadrul unui eveniment organizat în sala mare a Primăriei Beiuș.
[eadvert]
Dincolo de discursurile oficialilor, evenimentul a fost marcat de prezența la microfon a beiușeanului Cornel Palladi, recent declarant tezaur uman viu.
Beiușean cu rădăcini vechi, meșterul popular a fost singurul participant care a oferit un cadou orașului, de ziua lui.
„Vreau ca această diplomă să fie păstrată în cadrul Primăriei. Când am început să fac viori cu goarnă am avut niște obiective: am vrut să dovedesc că această vioară cu goarnă se pretează pentru toate tipurile de muzică . Lucru care am reușit să-l fac, deoarece viorile mele cântă pe cele mai mari scene ale lumii, din America până în Europa. În al doilea rând am reușit să fac o expoziție permanentă de viori cu goarnă pe care doresc să o introduc în circuitul turistic al României. Am luat legătura cu reprezentantul zonal al Ministerului Turismului și urmează, peste câteva zile să vină pentru a omologa expoziția pentru ca Beiușul să apară pe harta turistică a României “, a spus Cornel Salvator Palladi.
Cetățean de onoare
Imediat după ce a intrat în posesia diplomei oferită de meșterul popular, primarul Gabriel Popa a anunțat că va propune Consiliului Local ca Cornel Salvator Palladi să devină cetățean de onoare al Beiușului.
Tezaurul uman viu al Beiușului ar urma să întregească lista de cetățeni de onoare ai orașului pe care se află începând de anul trecut președintele Academiei Române, și rectorul UBB Cluj -Napoca Ioan Aurel Pop, dar și academicianul Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș-Bolyai, membru corespondent al Academiei Române.
Cetățeni de onoare ai Beiușului sunt și oamenii de afaceri Viorel Cataramă, Ioan și Viorel Micula, dar și prof.dr. Nicolae Brânda și dr. Ștefan Ignat, prim solist al Operei Naționale București.
Trimite articolul
XImperiul violo-gonac, o dat de lucru ponor.
Micula , cetățean de onoare al Beiușului …..bravoooo.0 taxe si impozite la toate proprietățile lui…cât de duși cu pluta puteți fi voi!!!Politicieni de 2 bani!!! Pai ce au făcut fratii Micula in afara de japca in toată țara nu numai in Beius?
Numai niste borfasi ordinari puteau fi cetateni de onoare ai cuibului de drogati si hoti intitulat Beius