O vreme minunată a însoţit ediţia a zecea a târgului care a devenit tradiţional, Între râuri, în comuna Roşia. Producătorii locali s-au întâlnit cu oameni veniţi din Bihor dar şi din judeţele Cluj, Timiş, Arad sau Bistriţa Năsăud punându-le pe tarabe produse care au devenit căutate de la an la an. Cei care sunt fideli târgului au ştiut exact la cine să meargă pentru un borcan de zacuscă, o brânză bună, o plăcintă de casă sau o striclă de pălincă, pentru că „Straiţa Plină” a fost tot timpul liantul între producător şi consumatorul responsabil.
[eadvert]
Organizat de un deceniu de Asociația Orizont Verde și în parteneriat cu Primăria Comunei Roșia, târgul a adunat în jurul lui o comunitate, care creşte an de an, şi care a promovat nu doar produsele locale ci şi portul popular, meşteşugurile şi nu în ultimul rând oameni dedicaţi.
Cei care au trecut Între râuri s-au putut bucura de o plimbare cu trăsura, de multă muzică, şi după ce şi-au umplut straiţele cu bunătăţi s-au oprit ca ucenici la ateliere. Grupate sub egida Școlii de meșteșuguri, ateliere de meșteșuguri tradiționale i-au învăţat pe curioşi cum se încondeiază un ou cum se toarce fuiorul de lână, cum se ţese firul în războiul de ţesut, cum se pirogravează sau cum se face o ulcică din lut. Au avut parte de atelier de olărit cu Raul Bocşe, atelier de nuiele cu Dinu Perva, atelier de încondeiat ouă cu Dorina Hamza, atelier de zgărdane cu Mărioara Matiuţa, atelier de strungărit Ianos Almasi, atelier de pirogravură cu Petre Merinu, atelier de tors cu Fica Barnoş, atelier de instrumente muzicale cu Fero Egyed, atelier cu război de ţesut cu Floriţa Codoban şi atelier de cojocărit cu Mirela Boţa.
Copii şi părinţi au mai avut parte de distracţie şi la atelierul de aventură cu Adventure Center, atelierul de animație copii cu Camps 4U şi la atelierul de ritm al Andradei Ciupeiu. Şi-au făcut moriști cu Mudramez, au învăţat să tricoteze cu Ecaterina Lațcu iar de la Dan Ursu Olar au învăţat tot ce trebuie să ştie despre ciuperci.
Foamea a fost potolită cu pite umplute cu mangaliţă, cu sărmăluţe sau fasole cu ciolan, ori plăcinţi şi prăjituri de casă. Iar de sete a mers un vin bun sau o bere artizanală rece ori o limonadă proaspătă pentru copii şi şoferi.
Ansamblul Codrenii Bihorului din Roșia, coordonat de Dana Gherlea, a prezentat prin cântec etapele vieţii, de la botez, trecând prin nuntă şi ajungând la marea trecere. Invitaţii lor au fost, pe rând, Muguri și mlădițe de tezaur din Beiuș, Ansamblul folcloric studențesc Mugurelul al Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ansamblul Dor Șuncuian din Șuncuiuș, Surorile Tomele, Remus Bondar, Alex Pop Zărăndean şi Veta Biriș.
Organizatorii Angela Szabo şi Dezideriu Szabo, alături de primarul comunei, Remus Moţiu, au ţinut să ofere premii speciale oamenilor care au promovat evenimentul de-a lungul anilor sau au pus umărul la organizarea lui. „Noi considerăm că această comunitate frumoasă, această familie uriaşă care a crescut de la an la an s-a datorat şi acelor persoane care au fost alături de noi”, a spus Angela Szabo. Pe scenă au urcat pentru a primi diplome şi meşterii care au fost la ateliere cu drag şi răbdare pentru cei prezenţi.
Formația „Graiu” a invitat apoi lumea la o călătorie muzicală. Alina Ciolcă, Sergiu Popa și Adrian Chepa au cântat cântece haiduceşti, de joc, cântece de nuntă dar şi gospel. Au avut la târg şi albumul proaspăt terminat, „Tora”, care pe armânește înseamnă „acum”. Finalul a aparţinut formaţiei iarba Fiarelor, care i-au avut alături pe violonista Georgiana Rădulescu şi pe Dan Ursu Olar. Ediţia aniversară „Straiţă plină” s-a încheiat cu tradiţionala horă în faţa scenei pe piesa „Ţine-mă blând”.
Pentru pasionaţi, evenimentul a mai avut şi o contiunuare a doua zi, când Dan Ursu Olar a ţinut pentru cei care s-au înscris cu o zi înainte un atelier de toamnă: „Cum să Ciuperci – Metoda URS”. Atelierul adurat în jur de patru ore și a început cu o parte povestită de învățături și tehnică de a aborda diversitatea lumii fungice. Ursu le-a dezvăluit cum să identifice ciuperci şi cum înveţe speciile. Apoi i-a plimbat prin păduri, pentru a aplica direct cele povestite înainte, unde au cules responsabil.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Orizont Verde și de Primăria Comunei Roșia, având ca parteneri: Consiliul Județean Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul de Cultură Bihor și Destinația de Ecoturism Pădurea Craiului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!