A fost subiectul principal discutat la conferința intitulată „Optimizarea finanțelor – soluții de refinanțare“, organizată la sediul Gaminvest. Invitați să discute despre acest subiect au fost specialiștii Denisa Moga – broker credite Gaminvest, Doina Ungur – responsabil unitate BCR, Oana Bota – consilier retail și Ionuț Verzea – director național 123Credit.
[eadvert]
Ionuț Verzea a fost primul care a luat cuvântul, vorbind despre soluțiile pe care le avem atunci când ratele cresc considerabil.
„În 2022 au fost semnale clare că va urma o perioadă dificilă și că e cazul ca oamenii să se uite la datoriile lor. Vedem, astăzi, că foarte multe persoane s-au trezit cu ratele dublate, deși puteau să facă ceva din timp. Găsirea unui alt creditor, sau poate renegocierea cu același creditor pentru schimbarea condițiilor datoriei. Refinanțarea creditului este o soluție foarte accesibilă“, a declarat Verzea.
Concret, refinanțarea creditului ipotecar este un proces prin care un împrumut ipotecar existent este înlocuit cu un alt împrumut, dar cu condiții mai favorabile. Scopul refinanțării poate varia de la reducerea ratei dobânzii la obținerea unor termeni de rambursare mai flexibili. În esență, refinanțarea este o modalitate de a restructura datoria ipotecară pentru a beneficia de condiții mai bune sau pentru a obține lichidități suplimentare.
Asta înseamnă că, în momentul refinanțării, practic se ia un nou credit ipotecar cu condiții mai avantajoase decât cel existent, iar cu suma primită se achită creditul vechi. Avantajul este că prin refinanțare se poate reduce rata lunară, rata dobânzii sau perioada de rambursare.
Un exemplu concret ar fi cazul unui client care, în 2018, a luat un credit de 300.000 de lei, cu o dobândă variabilă de peste 8%. Odată ce apelează la refinanțare de scădere a perioadei, acesta își poate reduce creditul cu 10 ani, plătind în continuare aceeași rată lunară. Este important de menționat că aceste refinanțări se individual și se adaptează după nevoile fiecăruia.
„Fiecare client are altă nevoie. Unora li se pare că au rata prea mare, altora că perioadă e prea lungă. În funcție de situația fiecăruia, noi încercăm să găsim soluția cea mai bună. Sunt foarte multe solicitări în această perioadă“, declară Doina Ungur.
Totuși, potrivit specialiștilor, încă sunt multe persoane care nu știu detalii despre această refinanțare, sau, dacă știu, cred că banca are un interes ascuns.
„Din păcate, mulți clienți nu știu că pot contracta condiții mai bune decât cele inițiale, iar cei care știu despre această refinanțare au unele ezitări atunci când vine vorba de ea. Unele dintre fricile lor sunt costurile ascunse, prelungirea perioadei sau suma pe care trebuie să o achite băncii până la finalul perioadei contractuale. Datoria noastră ca și brokeri este să găsim o soluție pentru ca atunci când clientul încheie un contract cu o bancă să se simtă sigur pe el și la adăpost“, spune Denisa Moga.
Specialiștii ne recomandă să ne uităm periodic la ofertele din piață și să ne orientăm către o dobândă fixă. Ulterior, după această perioadă, să căutăm refinanțări cu tot cu o dobândă fixă. Adică să refinanțăm o dată la trei sau cinci ani. Și să apelăm la o firmă de consultanță care să ne prezinte toate ofertele băncilor.
Trimite articolul
X“specialiști”… refinanțarea este mai mare țeapă decât creditul initial
-
Nu mai au băncile lichiditati,cauta noi clienti…