Publicul orădean a răspuns cu interes la invitația avanpremierei 21 de rubini, la Cinema Palace, duminică seara. Proiecțiile programate s-au derulat cu sălile pline, iar regizorul, producătorii și o parte din distribuție s-au pus la dispoziția audienței, pentru dialog.
[eadvert]
Filmul a fost așteptat cu interes la Oradea, în mod deosebit, și din cauza agitației stârnite în biserica ortodoxă locală, dar și pentru că pune în valoare orașul într-o manieră deosebită.
E o plăcută familiaritate pentru privitorul instalat în fotoliul de cinema să regăsească, pe fundalul acțiunii, clădirile monumentale orădene și locurile publice dragi orădenilor.
Filmul „21 de rubini” care a adus, în iarnă, în Oradea nume precum Mickey Rourke, Anthony Delon şi Elisabetta Pellini, spune povestea Ninei, o tânără procuroare interpretată de Corina Moise.
Tensiunile politice de la sfârșitul anului 2022 o aduc pe Nina în atenția publică, numele ei fiind vehiculat pentru poziția de procuror general al României.
Numirea în această funcție depinde însă de Mickey Mandovanis (Mickey Rourke), secretar de stat al guvernului american, dar și de Nicoletta Delachiessa (Elisabetta Pellini), reprezentanta Comisiei Europene.
Întâlnirile cu aceștia se transformă într-un veritabil examen, care, dublat de căutările artistice și de relația amoroasă cu Yuri, un regizor de film, îi dezvăluie Ninei chipul societății în care trăiește.
Acțiunea filmului se dezvoltă pe două planuri, de fapt două producții cinematografice consecutive, după cum a explicat echipa de producție la final.
Prima parte a filmului spune povestea adolescentului George – fratele Ninei – fiul unei familii modeste de muncitori, bine ancorați în realitățile momentului `90 din România. Sunt oameni ce și-au însușit conștiința că propășirea e strâns legată de pile și șpagă, în ciuda faptului că reperele morale spirituale nu sunt total absente din viața lor.
Acțiunea se mută, apoi, în zilele noastre și centrul de greutate pică pe opțiunile și deciziile Ninei. E prinsă între dorința de a avansa în cariera juridică edificată onorabil și „fantoma” fratelui, care i-ar impune o anchetă fără precedent în rândurile prelaților ortodocși de rang înalt, devastatoare pentru orânduire, dar purificatoare pentru sistem.
La finalul proiecției, echipa filmului s-a adresat publicului și a primit întrebări.
„Într-o lume în care avem atât de multă nevoie de adevăr, iată că Ora de a zice adevărul reprezintă un bun început pentru fiecare dintre noi. În lumea în care trăim, cel care are curajul să pună punctul pe „i” și să spună adevărul este privit de cei din jur ca un ciudat. Și dacă nu e pus la zid, în cel mai fericit caz e pus la colț”, a spus preotul Tudor Matei, care interpretează un preot, în film.
O dorință general împărtășită de actori, regizori și producători este „să se vorbească despre acest film, să îl vadă cât mai multă lume”, dat fiind că „doar așa miști lucrurile”.
Iar urnirea lucrurilor în direcția lansării unei discuții publice sincere despre corupția din societate și biserică este un deziderat asumat de regizorul preot Mega.
Acesta a mărturisit, referindu-se la actorul care l-a jucat pe adolescentul George, un aspect inedit din timpul castingului: „pentru rolul lui Mihnea s-au înscris 15 tineri. La un moment dat mi-a spus asistenta că este și un fecior de preot între ei. Și-i zic, «taie-l pe ăla și ia-i pe ceilalți». Ea a uitat să-l scoată și, la un moment dat, după ce l-am pe cel mai bun și ea mi-a zis, «…da ăsta e fiul de preot»”, a relatat regizorul preot.
Producătorul Laura Mega a explicat că prima parte a filmului a fost filmată în 2017 la Niculițel și în Tulcea, dar proiectul a fost abandonat pentru că regizorul nu a fost mulțumit de rezultat. Producătorul Silviu Ciobanu a văzut filmările, i-au plăcut mult și a decis să investească într-o completare a poveștii. A rezultat filmarea din 2023, pentru partea cea nouă.
„Sunt bucuroasă că am filmat la Oradea, sunt recunoscătoare figuranților, peste 1000 de oameni, poate și pentru asta mi-aș dori să vină cât mai mulți orădeni să vadă filmul”, a spus ea.
Vizibil emoționat a fost actorul orădean Șerban Borda, cel care l-a interpretat magistral pe patriarh, „ăla alb, de mușcă de ureche”.
La cererea audienței, Ciprian Mega a explicat că „21 de rubini” e un film de autor, „poartă semnătura autorului de la un capăt la altul”. Personajele din film au crescut și s-au dezvoltat în așa măsură, încât, spune regizorul, aproape că au devenit „persoane reale, pe care le cunosc de undeva”.
„Personajele sunt tot atâtea povești. Eu personal, consider că filmul nu are un mesaj, ca în filmele de propagandă, pe care aș fi dorit să îl transmit. Fiecare personaj aduce mărturie despre lume, așa cum sunt oamenii în viața de zi cu zi”, a mai spus Mega.
La final, el a mărturisit că regizorul Cristi Puiu, „simțind că am îndoiala asta, înainte de premieră, mi -a zis «Uite, ai făcut un film care ar fi nedrept să nu îți facă probleme. Dar trebuie să mergi înainte »”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!