Sala “Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea a fost vineri gazda lansării cărții “România la răscruce: opțiuni pentru viitor”. Cartea a fost lansată și la Oradea, după ce aceasta a apărut în luna iulie la București, sub coordonarea lui Cătălin Zamfir, Iulian Stănescu și și a autorilor Cristian Anghel, Dan C. Rădulescu , Traian Rotariu , Flavius Mihalache ,Mihai Dumitru , Ionuț Anghel , Christopher Dina. “România la răscruce: opțiuni pentru viitor” tratează teme legate de problemele societății românești: rolul și funcționarea statului, problemele demografice, inegalitățile economice și sociale. Astfel, se face o analiză a celor 25 de ani de la Revoluția din ’89 pană azi, prin abordare sociologică, istorică, demografică și a științelor administrative.Volumul trateazăprocesul schimbării după 1989, pe toate cele patru paliere: social, istoric, demografic, administrativ. În aceste condiții se ajunge la teoria prin care statul tranziției este asociat ca un stat neofeudal determinat de modelul occidental de stat, la care se adaugă specificul statului nostru în procesul tranziției corelat cu efectele sociale. Acesta fiind costul plătit de întreaga societate pentru politicile administrative, sociale și economicie, precum și politica statului mic cu capul plecat pe care sabia nu îl taie, în ce privește strategia tranziției țării noastre spre capitalism.
Aprecieri favorabile
Șerban Olah de la Universitatea din Oradea, a prezentat cartea, precizând că aceasta “este o carte care abordează multe dintre problemele esențiale ale societății românești. Este o lucrare necesară pentru a înțelege de unde venim, cine suntem și încotro ne îndreptăm și care abordează teme precum inegalitățile economice și sociale, descentralizarea, dezvoltarea regională s.a.m.d. Titlul lucrării este unul cât se poate de actual, pentru ceea ce se întâmplă azi în România”.
La rândul său primarul Ilie Bolojan a apreciat un capitol esențial și foarte
interesant cel care face referire la ”Procesul de regionalizare/descentralizare – o analiză critică”. ”Pe parcursul cărții se întâlnesc puncte de vedere divergente cu privire la același subiect, acestea fiind rezultatul experiențelor personale ale autorilor care au scris aceste capitole, dar și a diferitelor etape de dezvoltare pe care le-a parcurs România”, a conchis Ilie Bolojan.
La lansarea cărții au participat în număr mare de angajați ai Primăriei și mai mulți șefi de instituții publice locale și județene. În final, autorii cărții au acordat autografe celor prezenți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!