În ultimele zile orădenii au început goana după mielul de Paşte. În Piata Iosia Nord, singurul loc autorizat în Oradea pentru sacrificarea mieilor, numărul ciobanilor care au adus miei de vânzare a crescut. Preţul cerut pentru kilogramul de miel sau ied a rămas însă, pentru început, acelaşi – 15 lei, dar spre seară a coborât puţin. Pe lângă preţul plătit pentru miel, cumpărătorul mai trebuie să scoată din buzunar încă 25 de lei pentru jupuirea lui. „Am calculat că la preţul acesta iese kilogramul de carne cu 27 – 28 de lei”, spune un client al pieţei.
Miei mai mulţi
„Numărul mieilor aduşi la piaţă a crescut, după cum estimam săptămâna trecută. Ieri au fost 60, azi sunt mai mulţi, dar pentru joi şi vineri vor fi şi mai mulţi”, ne-a declarat Claudia Hirţe, adiminstratorul Piaţei Ioşia.
Ciobanii recomandă cumpărătorilor un miel nici prea mare nici prea mic, de 18 – 20 de kilograme. „Dacă mielul este bun, cumpărtorul rămâne cu 13 – 14 kilograme de carne curată”, explică un cioban venit cu miei de vânzare.
Pentru majoritatea cumpărătorilor preţul de 15 lei pe kilogram este prea mare. De aceea sunt cazuri în care s-au asociat doi clienţi pentru un miel. „La noi în familie nu se prea mănâncă miel, doar miei îmi place, aşa că nu are rost să cumpăr unul întreg”, ne-a declarat Vasile Cardoş.
Cui nu-i place mirosul cărnii de miel poate alege iedul. În Piaţa Ioşia Nord, crescătorii cer pentru ied tot 15 lei pentru un kilogram. Specialiştii spun însă că iedul pierde mai puţin din greutate, după jupuire.
O altă variantă la îndemâna orădenilor cărora nu le place mirosul din pieţele de animale este cea a hypermarketurilor şi a măcelăriilor. În majoritatea magazinelor carcasa de miel se vinde cu preţuri cuprinse între 27 şi 28 de lei/kilogramul. Cei care se gândesc din timp, pot să obţină mielul şi mai ieftin. Sunt magazine care preiau comenzi prin telefon pentru a doua zi la preţul de 20 de lei kilogramul.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!