A studiat dansul clasic indian la 16 ani, în Bucureşti, cu Amita Bhose, o profesoară de bengali de la Facultatea de limbi străine din capitală. A trăit cinci ani în India, la Nakat Academy. India „este prima casă a sufletului ei”. A ajuns în studiourile de la Bollywood, şi s-a întâlnit cu Dalai Lama. Instructorul în Arta Dansului Oriental, Claudia Ignat, le învaţă pe orădence cum să scape de stres prin belly dance. Ea le invită în lumea minunată a acestui tip de dans. „Dansând veţi simţi cu adevărat cât de minunat este să fii femeie şi veţi simţi că Universul întreg vă priveşte!”, spune Claudia.
„Denumirile sub care este cunoscută această formă de dans sunt diferite, însă exprimă acelaşi lucru şi anume: feminitatea, frumuseţea, graţia, senzualitatea, seducţia. Raks Sharki – „Dans oriental”- Egipt, Raks Baladi – „Dansul oriental folcloric” – Egipt, Raks Farruh – „Dansul fericirii”- Liban, Oryantal Dansi -„Dans oriental”- Turcia, şi respectiv forma europeană, modernă, Belly dance, adică „Dansul din buric”, sunt numele sub care se ascunde ceea ce numim dans oriental. Egipt, Iran, Maroc, Siria, Liban, Turcia, India…sunt ţările în care belly dance se simte acasă. SUA şi Europa, au împrumutat dansul, mai mult decât atât, au adăugat, pe lângă elementul clasic, valul, care face parte integrantă din execuţia lui, sabia, candelabrul, lanţuri cu foc etc. dându-i dansului o formă comercială, fară însă să-i permită dansatoarei să piardă din graţia interpretării”, explică instructorul de dans.
Scăpaţi de stres
Belly dance este un dans ancestral, s-a născut ca o modalitate de exprimare a feminităţii şi în acelaşi timp de comunicare cu divinul. Originile lui se pierd în timp în misterele antice ale culturii fertilităţii. Dansurile ritualice făceau parte integrantă din viaţa socială a triburilor străvechi. Această formă de dans a fost creată de femei, pentru femei, nici unui bărbat nu i se îngăduie libertatea de a executa dansul, fiindcă el nu este inzestrat de Divin cu aceleaşi forme trupeşti”. „Unduirea şoldurilor, mişcarea discretă a sânilor şi a umerilor, privirea senzuală sunt daruri ale femeii către Divin şi către oameni”, spune Claudia.
Astăzi belly dance nu mai înseamnă comunicarea cu Divinul, dar recomandarea Claudiei Ignat este: „respectaţi dansul, căci numai aşa corpul vostru va răspunde dorinţelor voastre. Repetaţi înainte de a dansa :«Iubesc dansul. O parte din sufletul meu se dăruieşte lui. Dansez. Sunt frumoasă şi oricine mă priveşte, va vedea acest lucru”. În lumea arabă, belly dance este transmis din generaţie în generaţie. În lumea modernă este transmis de la maestru către discipol.
„După trei luni de pregătire, putem afirma că avem habar despre ce este vorba. După şase luni putem să încercăm să realizăm coregrafia unui dans de la început până la sfârşit, După un an putem încerca să dansăm pe orice melodie, iar în timp, belly dance devine un mod de viaţă, făcând parte integrantă din sufletul nostru. Mişcările vor defini naturaleţea. Veţi elimina stresul care este acumulat, după cum bine se ştie, în zona abdomenului. Veţi constata că în timp, în loc să consumaţi energie, vă veţi simţi tot mai proaspete şi pline de energie pozitivă”, spune Claudia.
Claudia spune că belly dance este o artă prin care înveţi să devii femeie şi să te simţi şi să te comporţi ca atare.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!