Acesta este titlul campaniei derulate de Asociaţia Filantropia Oradea în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. „Conceput în anul 2009 ca un program de propovăduire a milei creştine şi a spiritului filantropic, proiectul „De Paşti, adoptă un suflet”, aflat în acest an la cea de-a V-a ediție, este menit să vină în sprijinul comunităţii, implicând credincioşi, societăţi comerciale, organizaţii, colaboratori şi parteneri din cuprinsul Eparhiei Oradiei și, nu în ultimul rând, rețeaua locală a Cluburilor Impact”, a declarat părintele, Lazăr Laurenţiu, preşedintele asociaţiei. Potrivit acestuia, „Cluburile Impact sunt o structură de educație nonformală pentru copii și tineret din Oradea, într-un demers de împreună slujire a parohiilor ortodoxe şi promovare a valorilor creştin ortodoxe, într-o lume din ce în ce mai secularizată”.
Acţiuni
În cadrul proiectului au avut loc mai multe acţiuni. Astfel, în perioada 3 martie – 15 aprilie au fost organizate ateliere de voluntariat pentru confecționarea de cadouri artizanale, din vânzarea cărora vor fi susținute obiectivele sociale alese de grupurile de voluntari. „O parte din acţiuni s-au desfăşurat în cadrul «Săptămânii altfel», când la centrul nostru de pe strada Buzăului au participat elevi de la mai multe şcoli”, ne-a informat Marcela Tomuţa, asistent social în cadrul Asociaţiei Filantropia Oradea.
Aceasta ne-a prezentat câteva dintre atelierele de lucru derulate în perioada amintită. Voluntarii au decorat sticle, farfurii, borcane şi pahare prin tehnica şerveţelului. În cadrul unui alt atelier au fost confecţionate ouă prin metoda quilling. Nu în ultimul rând, în cadrul unui alt atelier, voluntarii au învăţat să încondeieze ouă. „Încondeierea ouălor face parte din tradiţia bihoreană din zona Beiuşului, de la Budureasa. Bucuria de a încondeia ouă nu a fost primită doar de copii, ci şi de adulţi, care au venit special pentru a învăţa încondeierea ouălor”, a precizat Marcela Tomuţa. La atelierele organizate au participat voluntari de la Colegiul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Șc. Gen. „Nicolae Bălcescu” şi Școala Generală „Oltea Doamna”.
Ouăle şi obiectele confecţionate de voluntari au fost valorificate, iar din sumele adunate au fost efectuate cumpărături pentru persoanele cu dizabilităţi sau într-o stare socială precară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!