Măsura nu afectează populaţia oraşului, a insistat primarul Ilie Bolojan, care va primi în continuare apă caldă şi, la iarnă, căldură, în condiţiile de până acum. Nu acelaşi lucru se poate spune despre creditorii CET-ului: toate angajamentele de plată cu societatea de termoficare devin nule, aceştia fiind liberi să „ia loc” la masa credală.
La cererea „pacientului”
„În şedinţa de vineri, Consiliul de Administraţie a hotărât să depună cererea de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bihor. Luni, după o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor a fost depusă cererea iar azi (miercuri n.r.) s-a decis începerea procedurii de insolvenţă”, a declarat primarul Ilie Bolojan, punctând firul evenimentelor. În ultima zi a lunii trecute, CET-ul înregistra datorii de peste 300.000.000 lei, din care peste 185.000.000 scadente. Cel mai insistent dintre creditori, transportatorul Unicom, „s-a instalat” cu executor judecătoresc în conturile şi activele CET-ului, şi, din cauză ca a început executarea silită direct la debitori – asociaţii de proprietari, Felix sau cumpărătorul de energie electrică, Electrocentrale s-a trezit în situaţia de a nu mai putea plăti nici salariile personalului. Angajaţii au primit în contul lunii trecute, doar 40% din sumele cuvenite. „S-a încercat o negociere cu furnizorii dar suma oferită, 2,5 milioane de euro, e doar o picătură într-un ocean. Stingeam un incendiu, se aprindeau altele”, a explicat Nadia Haş, director economic al CET şi al Direcţiei Economice.
În acest context, şi-n condiţiile în care angajamentele oferite de Municipalitate creditorului n-au fost accesptate, Primăria a făcut un pas în lateral, cerând insolvenţa CET-ului. „Dacă stăteam la mâna executorului judecătoresc ajungeam să nu mai dăm apă caldă populaţiei. Vreau să-i asigur pe orădeni că acum există stocurile necesare pentru asigurarea necesarului de gigacalorii, pentru 30 de zile. Suntem în negociere cu furnizorii pentru noi contracte şi noi tarife, mai avantajoase”, declară Ilie Bolojan.
Reorganizare…
Casa de Insolvenţă „Transilvania” va gestiona situaţia Electrocentrale SA. În numele firmei, Vasile Godâncă-Herlea a spus că se vor lua măsuri urgente şi imediate, pe termen scurt: deblocarea conturilor şi suspendarea tuturor executărilor silite iar adunarea Generală a Acţionarilor va numi un administrator special. Pe termen mediu, se inventariază şi evaluează activele societăţii şi datoriile sale, se determină cauza situaţiei prezente şi se asigură continuitatea activităţilor curente. Pe termen lung, variantele sunt reorganizarea sau falimentul. Compania insistă că se vor face eforturi pentru reorganizare. Totuşi, falimentul nu ar afecta proiectele europene foarte bănoase, pe punctul de-a fi implementate în CET şi Termoficare SA – 17 milioane de euro în reţele şi 50 de milioane de euro în centrala nouă…
Cauze
În opinia lui Bolojan, starea la care a ajuns CET-ul are şi cauze obiective, independente de conducerea firmei, dar şi unele imputabile managerilor. „Nu ni s-au aprobat preţuri de producţie corecte”, spune primarul, punând vina pe agenţiile naţionale de reglementare, care ar fi forţat CET-ul să practice preţuri în pierdere. În afară de asta, vechimea centralei şi modul în care a fost ea construită este o cauză în sine, crede edilul: „în anii 70, când s-a construit Centrala, numai 30% ajungea la populaţie, restul se oprea la la marii consumatori. Acum, capacităţile sunt supradimensionate. Aburul produs este pierdere din start”. Sunt şi decizii de management care au pus centrala pe butuci: experimentul arderii de porumb în cazane, în urma căruia CET-ul s-a ales cu o flotă de transportatoare depăşite moral, acum, şi decizia de a trece toate trei cazanele mici pe gaz. „Asta ne face ca vara să lucrăm cu cazanul mare, unicul pe cărbune”, zice primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!