Ministerul Finanțelor a publicat, în sfârșit, nivelul accizelor la carburanți care va fi practIcat de la 1 ianuarie 2024, ca urmare a ajustării cu inflația. Noile accize sunt de 2.019 lei pentru 1.000 de litri de benzina și 1.850 de lei pentru 1.000 de litri de motorină, potrivit Ministerului de Finanțe
[eadvert]
Accizele aplicabile de la ianuarie sunt așdar mai mari cu 243 de lei la 1.000 de litri pentru benzină, și cu 218 lei la 1.000 de litri pentru motorină.
Aste înseamnă că, aplicând și TVA la noua acciză, prețurile la pompă vor fi mai mari cu 29 de bani pe litru, la benzină, și cu 26 de bani pe litru, la motorină, începând cu 1 ianuarie 2024.
Creșteri în 3 etape în 2024
Creșterea prețurilor se va produce în etape, astfel încât conducătorii auto să nu resimtă prea dur aceste majorări de costuri ale carburanților. Însă chiar și așa, șoferii vor resimți mărirea prețurilor la carburant, mai ales în cazul în care vor face plinul rezervorului mașinii, și nu doar dacă vor cumpăra câțiva litri de carburant, pentru drumuri scurte, prin oraș, pentru a merge la muncă sau pentru a-și rezolva diferite probleme, potrivit ziaruluinational.ro
Astfel, cea dintâi creştere de preţuri la pompă se va vedea vedea chiar de la 1 ianuarie 2024. La acel moment se va aplica prima majorare a accizei.
Vor urma alte două etape de creștere a accizei la carburant – în primăvară și apoi în vară. Se va întâmpla în luna aprilie și apoi în iunie. Ca urmare a acestei măsuri, per total, benzina va fi mai scumpă cu 18 bani pe litru, iar motorina mai scumpă cu 17 bani pe litru.
În acest context, un plin de 60 de litri la mașină va costa mai mult cu aproape 11 lei.
Trimite articolul
XDe ce dracu bagă mai mare acciză pe benzină? Este mult mai poluantă motorina, Nu este zi să nu pută în mașina mea a motorină nearsă (eu circul cu GPL) când stau după un diesel fie ea și Euro6 că la foarte multe e manevrat sistemul de filtrare. E plin de poluatori pentru că RARul nu își face treaba cum trebuie. În statistica lor doar 3% din mașinile verificate s-au descoperit deficiențe la nivelul de noxe. Povești…
Fix nu ma intereseaza, am masina electrica, circul pe gratis, alimentez din panouri fotovoltaice, nici macar impozit nu platesc ahahahaaa
-
Cand iti moare bateria in 5-6 ani, nu vei mai rade, vei ranji ca Musolini in streang. O vei casa pe cociobarla ta scumpa!
cine a facut claculele? 0,26 bani sumpire din 1 ianuarie la 60 de litri e scumpire de 15,6 lei la un plin. si mai urmeaza doua scumpiri! astia au luat-o rau pe aratura sper sa blocheze camionagii soselele!
-
Noah, in cazul ăsta ar fi buni camionagii ??
Ca pina acum erau cei mai nenorociti cand circulati impreuna pe Centură, ptr ca blocau banda doi sa nu se poata băga permanent cei cu turismele in față.
Asa isi strigau toți nemultumirea sau frustrarile.
Acum ar fi minunat daca ar bloca ei soselele, nu ?
Dar de ce nu vă adunati voi, fiecare proprietar de cambuze sau coptaturi de 1500 de euro, sa puneti de un protest in fata prefecturii ?
Ca acolo e reorezentantul guvernului in teritoriu.
Guvernul a luat decizia prin ministrul de finante, care e Boloș din Oradea.
Că le trebuie mai multi bani.
Da ce ati crezut, din ce mareste salariile atat de extravagant ciordelescu ? Din banii nostrii, cresc salariile, automat cresc si preturile fiindca firmele n’au tiparnita de bani, daca cresc preturile statul incaseaza mai mult impozit, retineri din salarii tva, accize si taxe ! Si uite asa se fac bani la buget pentru pensii speciale… Iar fraierimea aplauda ca ii s-a crescut salarul, de si in realitate statul iti fura mai mult ! Mergeti si votati hotii, anul asta de 4 ori !
Marirea nu e mare, deci e suportabila. Ar trebui sa nu ne tor plingem pentru toate fleacurile. Avem lucruri mai bune de facut. In gond acesti bani tot pentru noi se folosesc.