“Interior”, expoziţia noului grup A35 Oradea, este “un eveniment a cărei prezenâe situează arta în interiorul Cetăţii, în cadrul plajei tematice. Interior grupează artiştii care transgresează prezentul provocând reacţii la discursul istoric al artei”, a spus curatorul expoziţiei Milena Augusta Pop.
Sufletul ei “vorbeşte în culori”
,,Să surprinzi în culoare momente,frânturi,caractere frumoase, e o amintire pentru viață. Sunt clipe zugrăvite de puterea glasului creator, un dar de preţ”, crede artistul şi profesorul Cristina Costolaş.Artistul care mărturiseşte că îi place pata de culoare, jocul , îmbinarea dintre real şi imaginar, e prezentă în expoziţiei cu trei lucrări care îşi continuă una altei povestea: în “Începuturi” sunt fragmente de culoare, boboci de floare, un univers care continuă până la forma concretă-clădirile, în care e redat interior, se vede în ele, pentru ca “Dincolo de ziduri” uşa să se deschidă spre ceva nou.
O poveste care se scrie acum în Olanda, la The Hague University of Aplied Sciences” o spune prin lucrările cu care e present în Cetate Bogdan Alexandru Demeter. „Fiind foarte sincer de fiecare dată când sunt întrebat <Where are you from?> , am răspuns şi voi răspunde tot timpul <Din România>, chiar dacă indiferent de situație, mi-a fost întotdeauna dificil să vorbesc despre mine. Am început 3 facultaţi în ultimii 5 ani, am dat doar peste norocul chiorului în aceeaşi perioadă de timp, gasind în calea mea doar oportunităţi neatinse. Dar ghinionul s-a încheiat când am reușit să mă înscriu la departamentul de Design la The Hague University of Applied Sciences, unde sunt în momentul actual în ultimul an de studiu.
De la o vârstă fragedă, am demonstrat multă măiestrie în ceea ce făceam în artă, acest lucru a fost experimentat în special în orele de artă, dar am căutat să-l extind și mai mult, în domeniul tehnologiei. Am avut şi voi avea o viziune complexă asupra acestei realităţi în care viaţa, la un moment dat, este şi va fi întotdeauna o soluţie omogenă care avut ca şi solvent şi solvat arta, respectiv tehnologia. Am început să-l ajut pe bunicul meu în atelierul nostru personal, să fac birouri, să tai lemne, să dezasamblez și să reasamblez produse pentru a le înțelege mai bine. Deci, pot să spun că încercam să combin arta și tehnologia de când am început să mă cunosc. Jocurile cu culorile și jocuri de strategie au fost unele dintre lucrurile la care mă uitam în timpul copilăriei mele. Această experiență pe care am avut-o de mic a început să se facă simţită când am fost angajat la Brainstormers Design din Timișoara, la începutul anului 2013.
Eram junior graphic designer, responsabil de gestionarea faptului că ceea ce pleca de la biroul nostru să fie bine. M-am descurcat destul de bine cu băieții de acolo până ne-am despărțit și ne-am dus pe căile noastre din cauza opiniilor diferite.M-am mutat în Olanda, unde am început un nou capitol. Au fost o mulțime de obstacole, dar ținând bărbia în sus am ajuns cine sunt astăzi. Și sincer, nu aș schimba nimic dacă mă uit înapoi la propriul meu proces de dezvoltare.Acum, viitorul meu se află în mâinile mele, pregătindu-mă să mă dezvolt, să mă adaptez la provocările care mă aşteaptă. Cu sprijinul moral al prietenilor și al familiei mele, simt că pot cuceri lumea”, spune Bogdan Alexandru Demeter.
“Solitudinea” este una dintre lucrările cu care Bogdan Alexandru Demeter este prezent în expoziţia „Interior”. Este o pictură de pânză care recreează dorința de a trăi o viață într-o manieră umană. Această pictură reprezintă sentimentul de recunoștință câștigat după atingerea unui nivel de auto-disciplină.
„Ca un adept al autocontrolului și al autocontrolării, am fost inspirat nu numai de rutina zilnică, ci și de dorința de control, pe care toată lumea tinde să o aibă pentru a atinge măreția.Cred că această pictură poate propune o explozie în interiorul personajului, și poate îmbunătăți și spori personalitatea fiecărei persoane.Pictura în pânză “Shadowing” este ritualul pe care-l fac adesea înainte să mă repun pe picioarele mele . Îmi dă putere, încredere și construiește o manieră de a obține cele mai bune rezultate și, din acest motiv, am vrut să o împărtășesc cu dumneavoastră”.
Artistul spune că intenţia sa a fost să creeze ceva simplu, care să rezoneze cu cei care îi privesc arta.”Când încep să pictez, mă pierd, pierd noţiunea de timp, dar cu siguranță mă regăsesc. Chiar vreau să exprim această realitate a mea, și știu că există mulți oameni acolo care rezonează cu mine”, spune Bogdan Alexandru Demeter.Într-un alt registru descoperi în „Interior” lucrările , de fapt un întreg concept, semnat Adelina Paşc.
Adelina lucrează în viaţa de zi cu zi la restaurarea bisericilor. Temele, motivele descoperite în picturile din biserici au inspirat-o să creze „Inside out”, un concept care îl îndeamnă pe privitor să descopere cu ajutorul oglinzilor sentimente de fericire, tristeţe, furie, invidie, postura de gânditor, ori haosul. Nu în ultimul rând, un centrul de interes al expoziţiei „Interior” din Cetate e cel creat de artistul-bijutier Adela Popp. Adela e prezentă cu trei lucrări în tehnică mixtă bazate pe stările sufleteşti: Dezechilibru, Frământări, Declin. Andreea Anamaria Meza, Horia Sălăgean, Raluca Emilia Avrămuţ, Diana Maria Suiugan, Maria Corina Bronţ, Terez M. Martza, Mădălina Lucia Baciu, Carina Stanciu sunt artiştii care crează universul „Interior”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!