„Propuneți-vă ținte înalte, până la stele și luptați pentru ele”, este îndemnul fostului președinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), Doru Buzducea, către asistenții sociali și către tinerii din România.
După 10 ani de activitate în fruntea CNASR, Doru Buzducea a acceptat să schimbe traiectoria. Zilele trecute, el a fost numit Ambasador al Asistenților Sociali din România. Timp de un deceniu, Doru Buzducea a fost nu doar un președinte, ci și un prieten, un sfătuitor al asistenților sociali din România, dar a fost mai ales „motorul” mișcării naționale în asistența socială.
[eadvert]
Sociabil, deschis, inteligent, empatic, cu spirit de inițiativă, Doru este unul dintre liderii care îi îndrumă și îi ajută pe tinerii asistenți sociali din țara noastră să-și găsească drumul și rostul în viață. El a fost un ghid și pentru asistenții sociali din Bihor, după cum a dezvăluit Claudia Torje, președintele Sucursalei Bihor a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.
„Pentru Sucursala Teritorială Bihor a CNASR, Doru Buzducea a fost mai mult decât un președinte, a fost un apropiat, un prieten. El a reușit să facă vizibilă profesia de asistent social, să o valorizeze și a știut cum să-și motiveze oamenii din echipa lui și să-i implice în proiectele inițiate în acest deceniu de președinție la CNASR. A știut cum să facă față atacurilor care au venit către CNASR și a fost sprijinit de toate sucursalele din țară. Spun că perioada în care Doru Buzducea a condus CNASR a fost ca un salt în timp pentru profesia de asistent social, cât și pentru CNASR. Asistentul social în România este acum un profesionist care lucrează la standarde internaționale. Respect, Doru Buzducea!”, a spus Claudia Torje.
De altfel, filiala Bihor a și câștigat, printr-o competiție serioasă, premiul pentru cea mai activă filiala CNASR la ediția 2015 a Galei Naționale de Excelență în Asistență Socială.
Recunoaștere publică
Meritele profesionale ale lui Doru Buzducea sunt recunoscute public. Viceprimarul Oradiei, Arina Moș, a apreciat că fostul președinte al CNASR a reușit să ridice la nivel național imaginea profesiei de asistent social.
„De atâția ani, a reușit să promoveze și să pună pe un piedestal înalt, binemeritat, această profesie. Administrația publică orădeană apreciază rolul și importanța asistenților sociali în comunitatea locală, dar și a funcționarilor publici cu atribuții în această zonă. La fel ca rugăciunea și faptele bune, asistența socială se face în liniște. Acești îngeri păzitori pentru semenii aflați în dificultate nu vor să iasă în evidență, ci să ajute. Doru Buzducea reușește, cel puțin o dată pe an, în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială, să-i pună în lumina reflectoarelor și să le recunoască oficial meritele. Acești profesioniști care lucrează cu cei aflați în dificultate au nevoie de aprecierea unor oameni de talia domnului Doru Buzducea”, a declarat viceprimarul Oradiei, Arina Moș.
Sub conducerea Arinei Moș, la ediția din 2014 a Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială, Direcția de Asistență Socială Oradea a obținut distincția „Instituția Anului”. Practic, a fost selectată ca fiind cea mai bună instituție de asistență socială din țara noastră, în calcul fiind luate proiectele derulate în perioada 2013-2014.
Misiune, destin
Pentru Doru, asistența socială este o chemare, o misiune, un destin. Mai mult, el și-a făcut un scop în sine din a prezenta în fața tuturor factorilor de decizie cauza CNASR și a colegilor săi asistenți sociali.
Diplomat și cu o viziune largă, acest pionier al asistenței sociale din România a știut să gestioneze cu mult tact discuțiile, proiectele, disputele sau atacurile venite spre CNASR.
În cei 10 ani în care s-a aflat la conducerea CNASR, Doru Buzducea i-a încurajat și susținut pe asistenții sociali să rămână să profeseze în țară, exercitând presiuni asupra oficialităților pentru a majora veniturile acestora și pentru a-i angaja pe posturile de asistenți sociali pe cei care dețin aviz de exercitare a acestei meserii.
Din poziția de Ambasador al Asistenților Sociali din România, Doru Buzducea și-a propus să ofere noi perspective acestei nobile profesii.
„Am acest vis ca asistentul social să fie promovat și valorizat în țara mea. Promit să îndrăgesc acest nou rol la fel de mult pe cât l-am îndrăgit pe cel de președinte. Voi milita pentru drepturile asistenților sociali, ale căror performanțe, deși sunt de foarte multe ori excepționale, sunt de prea puține ori aduse în lumina reflectoarelor. De aceea, și de aici înainte voi face tot ce depinde de mine pentru a reda demnitatea asistentului social, iar asistenței sociale, gloria și splendoarea pe care le merită”, a asigurat el.
Noi, jurnaliștii, suntem plini de recunoștință și admirație față de ceea ce face în și pentru acest domeniu. Ne înclinăm în fața unui astfel de om și îi dorim să aibă bucurii nelimitate, să-și atingă toate țelurile propuse pentru asistenții sociali și să aibă parte de bucuria și satisfacția împlinirii lor. Redacțiile Jurnal bihorean/bihon.ro vor continua să-l susțină și vor îmbrățișa cu bucurie inițiativele sale.
Îl asigurăm că-i vom urmări acțiunile și vom veni cu alte noi amănunte, la momentul potrivit, în urma activității care suntem siguri că va fi fructuoasă.
Trimite articolul
XNeoclasicism.