[eadvert]
Un eveniment de excepţie va avea loc joi, 10 august, în cadrul proiectului cultural estival „Tipografia de idei”, în Parcul Muzeului Ţării Crişurilor. Mai întâi, de la ora 18:00 va avea loc proiecţia filmului „Phoenix – Har/Jar” în regia lui Cornel Mihalache, a cărui premieră în România a avut loc pe 20 ianuarie 2023.
Filmul prezintă povestea formaţiei Phoenix, de la primele apariţii din 1962 sub numele de Sfinţii, până în prezent. Sunt rememorate întâmplările cu membrii formaţiei, relaţia cu Securitatea, decizia fugii în străinătate, evadarea, dar și viața pe care au dus-o peste hotare înainte și după 1989.
De-a lungul a 104 minute, Nicolae Covaci, Josef Kappl, Mircea Baniciu, Moni Bordeianu, Doru Ionescu sau Cornel Mihalache vor puncta momentele importante din cronologia tumultoasă a trupei Phoenix.
„Phoenix. Har/Jar” este un film documentar al Casei de Producţie TVR după un scenariu semnat de Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca, montajul filmului îi aparține Roxanei Elekes, regia lui Cornel Mihalache, iar Claudia Nedelcu Duca este producător.
„Este un film despre oameni, nu despre muzică. Oameni frumoşi cu orgolii mari, bătrâni cu suflet de copil. Stăpânii României, la un moment dat. Cu o viață plină de întâmplări urâte şi frumoase, vesele şi triste. În 60 de ani au trecut prin multe. Eu îmi închipui formația ca pe un vagon regal într-o gară regală. Mulți urcă şi mulți coboară. Sunt locuri de primă clasă şi locuri la economic, clasa a doua. Conductor e doar unul”, mărturiseşte în prezentarea TVR Cornel Mihalache.
După proiecţia filmului va fi lansată cartea „ Phoenix Har/Jar”, realizată în parteneriat de Televiziunea Română şi Editura Integral, cu sprijinul CNSAS.
Materialul publicat cuprinde interviuri cu 22 de personalitati culturale, membri ai formatiei Phoenix, din perioada 1962-1989, şi ai ecosistemului Phoenix, plus 80 de pagini de inserturi grafice din Arhivele Securitatii, detinute de CNSAS. Textele prezentate în carte conţin transcrierea integrală a interviurilor realizate de Cornel Mihalache şi Claudia Nedelcu Duca în studiourile TVR şi în alte locaţii din ţară şi străinătate. La sfârşitul fiecărui interviu sunt inserate QR-uri care, prin scanare cu un smartphone, deschid direct documente video, conţinând fragmente inedite din interviurile realizate, dar neincluse în filmul realizat de TVR. Ediţia este îngrijită de Cornel Mihalache, Claudia Nedelcu Duca şi Costel Postolache.
La eveniment vor fi prezenţi regizorul Cornel Mihalache, Costel Postolache – directorul general al grupului editorial Integral şi artistul Mircea Baniciu, care vor discuta pe marginea filmului şi a cărţii, care va putea fi achiziţionată la eveniment la preţul de 99,99 lei.
La final, Mircea Baniciu îşi va lansa albumul Best Of (3CD), un produs special, ediţie de colecţie, care adună la un loc cele mai bune 40 de piese compuse şi cântate de Mircea Baniciu.
Primul volum conține în special balade: „Esarfă în dar”, „Cântecul ceasornicarului”, „Amintire”, „Scrisoare de bun rămas”, „La început de drum”, „Cu tine în gând”, „Dacă ai ghici”, „Merg mai departe”. Al doilea volum este mai vesel, aici REGĂSIND refrenele ultra-cunoscute precum „Vara la țară”, „Pisica neagră”, „Dealul cu dor”, „Andrii Popa”, „Un zvon”, „În tren”, „Întoarcerea la Orient”, iar al treilea (înregistrat în perioada în perioada pandemiei din 2020) conține multe piese dragi autorului, care meritau să fie scoase din nou la lumină: „Ce frumoasă întamplare”, „Mașina timpului”, „Lanțul coliviilor”, „Marea” sau „Ploaia”.
Sunt piese despre trecerea timpului, despre trecut şi viitor, despre dragoste, despre haiduci şi soare, melodii create pe versuri de George Topîrceanu, Ion Minulescu, George Țărnea, Ioan Alexandru, Dan Verona, Alexandru Andrieș și nu în ultimul rând, Mircea Baniciu. Piesele au fost incluse în concertele pe care Mircea Baniciu le-a susținut de-a lungul timpului în diverse formule concertistice – Phoenix, Pasărea Colibri, Pasărea Rock sau Mircea Baniciu & Band, care au devenit repere ale muzicii românești.
O parte dintre aceste piese se vor putea asculta apoi în concertul pe care Mircea Baniciu îl va susţine alături de prietenii săi din band, Vlady Cnejevici (keyboards) și Teo Boar (chiatară), de la ora 20:00, pe scena din Parcul Muzeului Ţării Crişurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!