Un eveniment cultural-ştiinţific organizat anual, ce deschide publicului larg lumea fascinantă a istoriei, culturii, artei şi ştiinţei. Astfel, cu mic cu mare, orădenii s-au mobilizat și au petrecut seara de 21 mai prin muzeele orașului pentru a marca „Noaptea Muzeelor”. Un moment prin care aceștia au înțeles să dea sprijin culturii prin educarea copiilor spre tot ceea ce înseamnă istoria poporului român și nu numai. Vizitarea muzeelor a putut fi făcută gratuit de orice persoană care a călcat pragul tuturor instituțiilor muzeale din oraș. În cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor” s-au vizionat filme legate de istoria Cetății, precum și ediția a VII-a a „Magic Mirror. Video Art Event”.
Vizitatorii perezenți au putut admira 5 expoziții: „Urme pe hârtie. Identităţi comunitare ale localităţilor bihorene aparţinătoare domeniului episcopal romano-catolic de Oradea în sigilii (sec. XVII-XIX)”; replici după arme şi armuri medievale „Vremuri grele, haine grele”; expoziţie de fotografie „Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea, din pragul colapsului în măreţia de odinioară”; expoziţia tematică „Lagărul de tranzit din Cetatea Oradea, dovezi izbitoare ale universului concentraţionar”; expoziţia „2 decenii de săpături arheologice în Cetatea Oradea”. Cerul a a putu fi studiat și el prin efectuarea de observații astronomice cu ajutorul telescopului și sprijinul membrilor de la cu Astroclub „Meridian Zero” din Cetate. Demonstrațiile meșteșugărești de ţesut manual şi împâslitul lânii au putut fi și ele admirate de orădeni. Sinagoga Zion a putu fi și ea vizitată gratuit, fiind inclusă în „Noapte Muzeelor”.
Programul Complexului „Muzeul Ţării Crişurilor” s-a desfășurat între orele 19:00 și 1:00. Duminică, complexul muzeal a fost de asemenea deschis începînd cu orele 13:00. Intrarea fiind gratuită, iar OTL a asigurat transportul gratuit spre obiectivele culturale printr-un autobuz destinat circuitului muzeelor implicate în această manifestare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!