Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Oradea vă invită la finisajil Expoziției de Artă Contemporană „Lebăda albă, lebăda gri, lebăda neagră”, sâmbătă 29 octombrie, la Galerii de Artă-Reperaj. Cetatea Oradea, orele 15:00. Veţi asista la performance-ul „De la lebăda neagră, la lebăda curcubeu”, susținut de Patricia Alexa Farcaș și Ilinca Ghimbășan. Interpretează la chitară David-Aron Indig.
„De la lebăda neagră, la lebăda curcubeu” este o continuare a performence-ului celor două artiste, executat la vernisajul din 13 august. Crezând că expoziţia „Lebăda albă, lebăda gri, lebăda neagră” va fi cântecul de lebădă în Galerii de Artă-Reperaj, 43 de artişti plastici au expus lucrări, dintre care 13 au fost invitaţi din ţară.
De la acuarelă pe sticlă, acril pe pânză, fotografie digitală, acryl cu foiţă de aur, la grafică, tehnică mixtă, ceramică sau video, lucrările sunt unice, reflectând „o poezie a sufletelor întristate care caută să supravieţuiască într-un univers tot mai aproape de haosul de dinaintea apocalipsei”, spune Aurel Chiriac, concluzionând că în conflictul dintre bine şi rău, chiar dacă întunericul se zbate să fie învingător, avem credinţa că întotdeauna caracterele ce sprijină o cauză dreaptă înving.
„Expoziția a pornit inițial de la conceptul că va fi cântecul de lebădă pentru Filiala Oradea a UAP din România, în frumoasele galerii din Cetate. Ca niciodată, expoziția a rămas trei luni de zile pe simezele galeriei, din considerentul că vom fi nevoiți să le eliberăm din imposibilitate de plată. Dar deocamdată, se pare, că s-a întrezărit și pentru noi, artiștii plastici, o luminiță la capătul tunelului, în sensul că nu s-a mai pus presiune pe Uniune cu cheltuieli de întreținere și «acel pic de chirie». Sperăm că după multele jalbe trimise edililor orașului Oradea li s-a făcut milă de noi, și au realizat că artiștii plastici sunt cei mai buni ambasadori ai culturii locale. Cred că arta, indiferent de varietatea fomelor ei, are un rol hotărâtor în viața spirituală a societății: dacă fiecare operă de artă reprezintă o lume, și dacă acea lume conține o idee personală a reprezentării unei realități anume, atunci în mod sigur opera de artă își aduce aportul la educarea și formarea spirituală a societății”, spune Vioara Bara, preşedintele filialei Oradea a UAP.
Aşadar, sâmbătă, de la ora 15, veți asista la transformarea miraculoasă a Lebedei negre în Lebăda curcubeu, sau, la o renaștere a păsării Phoenix din cenușa disperării existențiale, anunţă Vioara Bara. „Aș mai dori, dar nu îndrăznesc încă, să le multumesc edililor pentru găndurile și bunele intenții, dar mai întâi aștepăm un contract ferm, încheiat între Primăria Municipiului Oradea și UAPR, Filiala Oradea”, concluzionează artistul plastic.
[eadvert]
Trimite articolul
XLgbt?