A pornit totul de la un joc suprarealist după modelul cadavre exquis şi iniţiat de Luiza Mitu. „Ideea a venit ca un semn de bunavestire, zi în care a și început călătoria a ceea ce urma să devină un jurnal poetic”, spune Luiza, care timp de 33 de zile a postat câte un vers pe Facebook lansând prietenilor provocarea de a continua poemul. Au intrat în joc 69 artişti (muzicieni, actori, sculptori, scriitori, jurnaliști, dansatori, pictori). De la Bunavestire, pe 25 martie 2020, zi care stă sub semnul arhanghelului Gabriel, cel care îi ocrotește și inspiră pe artiști, şi până pe 26 aprilie, de Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale.
[eadvert]
A fost ca un experiment în plină pandemie, un mod creativ de a depăşi barierele împuse de situaţia deosebită, o cale de a uni prin vers, prin iubire şi prin prietenie. Sunt 69 de filtre, 69 de perspective, dar care s-au unit într-o singură energie care a generat paginile acestei cărţi. S-a scris în fiecare zi şi au ieşit 32 de cânturi. Mai puţin în a XVI-a zi, care a rămas doar o filă albă, căci dacă Dumnezeu a făcut lumea în şapte zile şi într-una s-a odihnit, atunci şi creaţia celor 69 de artişti are nevoie de o pagină albă, care ulterior poate fi scrisă de Cititorul-creator.
Procesul creativ online a fost ţinut viu de către Cosmin Dragoste, Andrada Băleanu, Eliza Maria Voinea. Aşa a apărut cartea „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” la Editura Aius din Craiova, avându-i ca editori pe Luiza Mitu și Sergiu Corbu Boldor.
Cine este Luiza Mitu? A a absolvit Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2008) şi masterul Literatură română în context european, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova (2010). A fost redactor la revista de cultură „Mozaicul” şi la e-revista EgoPHobia. Și-a dezvoltat latura de artist performer lucrând cu Irinel Anghel, all round-artist, în proiecte conceptuale de performance. În 2014 a fost cooptată ca asistent dramaturg în echipa lui Robert Wilson și a Teatrului Național din Craiova, la montarea piesei „Rinocerii”. Timp de un an a fost manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. În 2017 a lucrat la producția „20 de tăceri” a grupului Karol Karol din Franța, regizată de Charles Chemin, producție realizată împreună cu Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște. În 2018 a lucrat ca dramaturg, sub coordonarea lui Charles Chemin, la spectacolul„Nopți ateniene”, spectacol montat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. În prezent este îngerul păzitor al Proiectului Muzical CORBU.
Lansare în Cetate
Lansarea de carte de la Oradea va avea loc vineri, 7 august, ora 18:00, în curtea Cetății Oradea. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Teatrul Regina Maria şi se înscrie în cadrul proiectului „Teatrul pentru toţi”. Vor vorbi despre carte dr. Loredana Muntean, dr. Luiza Mitu și Sergiu Corbu Boldor, liderul proiectului muzical CORBU. Moderatorul evenimentului va fi Amirala Noir, un personaj fictiv creat de Luiza Mitu. Intrarea la eveniment este liberă.
Loredana Muntean este lector la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Universitatea din Oradea. Crezul său profesional este că, practicarea oricărei forme de artă, dar mai cu seamă a muzicii este un catalizator al dezvoltării armonioase a fiinţei umane. Loredana Muntean are o vastă experienţă în domeniul pedagogiei muzicale lucrând ca profesor de educaţie muzicală. A publicat cărţile „Muzica în şcoala de azi” (2013), „Noi tehnologii în educaţia muzicală” (2013), precum şi numeroase studii de pedagogie muzicală în reviste de specialitate.
Evenimentul va avea coloană sonoră live oferită de proiectul muzical CORBU. Sergiu Corbu Boldor a absolvit Universitatea din Oradea cu specializare în pedagogie muzicală și interpretare vioară. Instrumentul său principal este vioara, iar ca instrumente secundare: chitară, mandolină, fluier, caval, drâmbă. Este cunoscut ca fiind inițiatorul și coordonatorul Proiectului muzical CORBU şi este cunoscut în lumea muzicală pentru formația de punk acustic folcloric medieval AD HOC. A urcat pe scenele naționale și internaționale, performând la vioară, împreună și alături de nume ca: Phoenix, Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Hara, Farfarello, Haggard, Gabriela Cilmi, Macy Gray, Guano Apes.
Invitat, Richard Balint
Invitatul de onoare al evenimentului este actorul Teatrului Regina Maria, Richard Balint, al cărui tablou „Creștinism” se află pe coperta cărții „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi”. Tabloul va putea fi văzut în original în cadrul evenimentului de vineri. Pictura a fost creată de Richard Balint în aceeași perioadă de restricții pandemice și sintetizează vizual o parte dintre temele abordate în cele 33 de cânturi. Designul copertei este realizat de Andrada Băleanu.
În cadrul lansării de carte, Richard Balint va avea şi o intervenţie muzicală alături de Sergiu Corbu Boldor. „Pe 7 august ne vedem la lansarea de carte Bunavestire Delicioasă a Luizei Mitu, care mi-a făcut onoarea de a-mi pune pe copertă tabloul cu sclavia liber exprimată a creştinului ortodox faţă de instituţia bisericii. Sergiu Corbu Boldor m-a invitat să şi cântăm ceva, aşa, la improvizaţie, cu tot felul de instrumente”, scrie actorul pe pagina sa de Facebook.
„Sunt absențe ce reprezintă un adevărat triumf / într-un context impus simțim gustul alterității / Uite, toți lipsim acum, mai puțin tu, cel ce citești. / Ce gol… îl simți? Hai c-am glumit, suntem toți cu tine până la sfârșit!”, spune în CÂNTUL al IX-lea. Vineri, în Cetate, veţi avea ocazia să deveniţi spectatori, cititori şi creatori în acelaşi timp la o lansare de carte unică. Puteţi fi al 70-lea autor care umple a XVI-a pagină din carte, adăugând filtrul personal la creaţia colectivă şi totodată creând acea punte de legătură pe care şi-a propus-o Luiza Mitu de la început.
Citiți principiile noastre de moderare aici!