Câteva cupluri de orădeni care au ales să ia masa în oraş, de Sfântul Valentin, s-au trezit sâmbătă cu maşinile sparte başca acte, bani şi obiecte personale lipsă. Modul de operare a fost acelaşi: spargerea geamurilor de la uşi. Iar hoţul sau hoţii nu s-au sfiit să acţioneze zgomotos în plină zi, în destul de circulata zonă a localurilor de lângă fosta Moară Emilia.
„E deranjant să nu poţi lua masa liniştit, într-o zonă centrală, în week-end, de teamă să nu ţi se spargă maşina. În zilele lucrătoare patrulează destul echipajele de ridicat maşini. Dar deşi le plătim sporuri de hrană şi pentru muncă de teren, pe poliţiştii locali îi remarcăm doar când stau la ciupit amenzi pentru parcări. Dacă nu reuşesc să îşi aducă aportul la asigurarea ordinii publice în centrul Oradiei, măcar să nu li se mai spună poliţişti locali ci agenţi fiscali. Pe unii îi vedem în uniforme de parcă ar fi din trupele SWAT. Însă nu prea auzim să prindă infractori…”, ne-a declarat, la cald, orădeanul Cristian Dunai, însoţitor al unuia dintre păgubaşi.
De cealaltă parte, şeful Poliţiei Locale Oradea, Ioan Găluţ, afirmă că subordonaţii săi, îndeosebi cei care fac parte din patrula mixtă cu Poliţia Municipiului Oradea, au constatat foarte multe infracţiuni, dovadă fiind numărul de procese verbale încheiate.
La şase ani de la înfiinţarea Poliţiei Locale, orădenii îşi cresc pretenţiile de la agenţii plătiţi şi echipaţi din taxele şi impozitele plătite de contribuabili. Iar dacă până acum poliţiştii locali erau ţinta principală în cazul vandalismelor din centrul Oradiei, acum sunt responsabilizaţi moral şi pentru siguranţa parcărilor.
Mai vizibili prin amenzi…
„Nu am comentat că mi s-a ridicat maşina, la finele anului trecut, tot din această zonă. Dar aş vrea ca poliţiştii locali să fie la fel de «pe fază» şi la asigurarea maşinilor contra hoţilor. Eu aş dori să nu-mi treceţi numele căci nu vreau să am discuţii cu dânşii. Oricum, prietenilor noştri cât şi nouă, ne-a fost stricată ziua”, ne-a mai declarat unul din însoţitorii orădenilor cărora le-au fost sparte maşinile, sâmbătă după-amiază, pe strada Crinului.
La sesizarea telefonică, un echipaj mixt Poliţia Municipiului Oradea – Jandarmerie, a sosit rapid la faţa locului pentru a lua declaraţii de la păgubaşi şi ca să caute eventuale indicii şi urme de amprente.
Cât despre reproşurile adresate Poliţiei Locale, am solicitat lămuriri de la şeful Poliției Locale Oradea, Ioan Găluţ.
„Întradevăr, în zona respectivă au fost instalate anul trecut indicatoare de Oprirea Interzisă şi de atenţionare privind ridicarea de autoturisme aşa încât noi acţionăm în baza Regulamentului privind regimul de parcări. Pe de altă parte, e de înţeles supărarea proprietarilor autoturismelor sparte. Dar vă asigur avem foarte multe procese verbale pentru infracţiuni constatate de patrula mixtă cu Poliţia Municipiului Oradea. Căci avem şi atribuţii de menţinere a ordinii şi liniştii publice în zonele stabilite prin Programul de Ordine Publică şi în zonele stabilite cu Inspectoratul Şcolar. Dintre cazurile recente care au ajuns la opinia publică aş aminti prinderea bărbatului care a tâlhărit un lănţişor precum şi găsirea nou-născutei abandonate într-un tomberon, în cartierul Rogerius. Competenţa noastră se limitează însă la constatarea infracţiunii iar instrumentarea dosarelor cade în sarcina IPJ Bihor”, ne-a declarat Ioan Găluţ.
Acesta ne-a mai amintit şi principalele atribuţii ale agenţilor comunitari, care pot fi găsite dealtfel şi pe site-ul politia.locala.oradea.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!