Firma de steaguri a celor două orădence este cunoscută în toată ţara. Acum Alexandrina şi Iuliana Chelu s-au remarcat şi în realizarea simbolurilor monarhice. De la costumele regale renascentiste până la steme, totul iese de minune din mâinele de aur ale orădencelor. Recent, familia Chelu: doamna Iuliana, Florian Chelu-Madeva şi fiica lor Alexandrina a fost oaspetele Casei Regale, la Săvârşin. Orădenii nu s-au dus cu mâna goală, ci cu daruri pentru Regele Mihai. O temă brodată manual.
Daruri pentru Rege
„ Majestatea SA Regele Mihai I a primit cadoul nostru chiar în interiorul Castelului, dar cel care ne-a preluat cadourile a fost Alteţa Sa Regală Principele Radu. Cei care au fost primiţi în interiorul Castelului au fost membri ai Asociaţiei “Amicii Regelui Mihai” de la Arad şi Pecica, şi aduc astfel mulţumire pentru colaborare domnului Artur Chomiuc şi domnului Vasile Chifor, decoraţi de MS Regele Mihai I. De asemenea, între cei primiţi am fost şi eu, care m-am prezentat, am zis eu, din partea municipiului Oradea, cu o stemă regală brodată manual, în întregime, la care s-a lucrat o lună şi jumătate şi pe care am înrămat-o, spre a o oferi în cele mai bune condiţii.Stema este executată de firma de steaguri a mea şi a mamei mele, Iuliana Chelu. La realizarea stemei a constribuit graficiana Victoria Cucu, angajată a firmei noastre ”, spune Alexandrina.
Iuliana şi Alexandrina Chelu nu se află la primele lucrări cu temă monarhistă.
„Am început de mai bine de un an să executăm, sub toate formele, simbolul regalităţii: prin steaguri, fanioane, insigne, brelocuri, steguleţe, cocarde, iar imaginaţia funcţionează în continuare.Am început să fim percepuţi de monarhiştii români ca o firmă specializată deja în simbolul regal, încât am reuşit să leg deja şi prietenii care au dus în final şi la colaborări muzicale: o cântare la Pecica , în care am interpretat din poeţi români, iar în final am cântat Imnul Regal într-o variantă inedită, alături de părinţii mei. Continuăm să bucurăm monarhiştii prin iniţiative de tot felul. De asemenea, muzica pe care am adoptat-o, cea de tip cultural şi renascentist, se leagă mult de tradiţia română, dar şi de epoca regalităţii, în care oamenii purtau rochii de epocă, de-o eleganţă aparte. Astfel, tot din proprie iniţiativă, am executat costume regale renascentiste, după nişte picturi foarte vechi, costume pe care ulterior le-am folosit la spectacolele noastre renascentiste„, spune Alexandrina Chelu.
Cum sunt realizate costumele? Iuliana şi Alexandrina Chelul studiază documente şi fotografii ale vremii înainte de a trece la treabă. „Elementele specifice costumelor sunt, de exemplu, materialul gros de tafta sau brocard (în general folosite în zilele noastre pentru draperii) . De asemenea, sunt specifice perlele cusute pe costume, plasa folosită la gulere, broderiile, şnururile cusute pe mâneci, pe lungimea rochiei, acesoriile (bijuterii) aplicate pe rochie în centru, lanţuri din aur, argint, specific la gât se pun perle cu broşă, dantelă la mâneci şi gulere.Modelele pe rochii şi pe costumele regale sunt simboluri ale Monarhiei, umeri bufanţi, gulere bufante la băieţi, încreţite, la păr coc cu perle etc. Sunt multe accesorii superbe ce pot fi aplicate pe rochii”, explică Alexandrina Chelu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!